İkinci el otomotiv fiyatlarında artış sürecek

Galericiler, ikinci el otomobil fiyatlarındaki artışın temel nedeni olarak TL'deki değer kaybını gösteriyor. İkinci el pazarında alım satım yapanlar, fiyatların düşmeyeceğini savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İkinci el otomotiv piyasasında fiyatlar artarken hareketlilik sürüyor. Otomobil almak isteyenler fiyatların düşmesini beklese de sektördeki galerici ve uzman kişilere göre fiyatların düşmesi olanaksız.

Kimilerine göre, fiyatların artmasında sıfır otomobil üreticilerinin küresel çip krizi yaşaması, kimilerine göre ise TL'nin kur karşısında değer kaybetmesi olarak değerlendiriliyor. İkinci el otomobil fiyatlarındaki artışı, Türkiye'de 11 noktada faaliyet gösteren 2plan ikinci el otomotiv şirketinin icra kurulu başkanı Orhan Ülgür ve Uşak'ta galerici olan Uğur Akın'a sorduk.

SIFIR OTOMOBİL FİYATLARI İKİNCİ ELİ ETKİLİYOR

Otomotiv sanayinin Türkiye'deki merkezlerinden olan Bursa'da 2021 Mart ayından itibaren dünyaca ünlü araba üreticileri, her ay üretime bir hafta ara vereceğini açıklamıştı. Bileşen tedarikinde yaşanan kriz nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalan firmalar, ikinci el otomobil pazarını da etkiledi. Galericiler çip krizi nedeniyle arzın talebi karşılayamadığı noktada fiyatların artmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Sıfır otomobil üretimlerinin ve piyasadaki dolaşımlarının da ikinci el otomobil piyasasını etkilediği savunuluyor. Ancak 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür'e göre fiyatlardaki artışın temel sebebi şu an için çip krizi değil: "TL'nin kur karşısında değer kaybetmesi, her şeyi olduğu gibi otomobil piyasasını da etkiliyor."

FİYAT ARTIŞINDA KUR FAKTÖRÜ

Ülgür, ikinci el pazarındaki dalgalanmalara dikkat çekerek, 2020'nin ekim ayında iyiye giden bir tablo olduğunu söyledi. Ülgür, araba fiyatları ile kur arasındaki ilişkiyi şöyle açıkladı: "Araba fiyatları kura göre belirleniyor. Avrupa merkezli üreticilerin ürettiği sıfır arabalar Avrupa merkezli para birimine göre açıklanıyor. İthal arabalar kur artışından etkileniyor. Sıfır araçların fiyatlarına göre ikinci el pazarı da pozisyon alıyor." Kurun bir faktör olduğuna dikkat çeken Ülgür, ekonomik göstergelerin, kredi faizlerinin de fiyatlarda etken olduğunu savunuyor.

'ARTIŞ DEVAM EDER'

Fiyat artışının sürpriz olmadığına dikkat çeken Ülgür,

Orhan Ülgür

artışın beklenen bir durum olduğunu vurguladı: "Sıfır araçlara sene sonunda yapılan kampanyalar nedeniyle artış biraz ertelenmiş oldu. Özellikle birkaç ayda üst üste zamlar gelmeye başladı. Kiralama sezonu da açıldı. Çok sayıda araç arayanlar oluyor ancak bulamayınca mecbur ikinci ele yöneliyor. İkinci el de talep oluşuyor sonra fiyatlar yukarı tırmanıyor. Kur ve ekonomik göstergelere göre ikinci el fiyatı daha da artacak. Düşüş beklemiyoruz."

'TALEP OLMASA DAHİ FİYATLAR AŞAĞIYA GELMEZ'

Öte yandan galerici Uğur Akın'a göre de fiyat artışlarının nedeni; pandemide sıfır araç üretiminin yavaşlaması ve ikinci el otomobillere artan talep olması. Araçlardan alınan ÖTV vergilerindeki artışın da segment farkı oluştu:

Uğur Akın

"Örneğin 100 bin liralık bir araç, alt segmentten vergi yükseldiği için orta segmente geçti bu da fiyatı artırdı."  Araç alım, satım yapanların sayısının artmasıyla, otomobillerin yatırım aracı olarak görülmeye başlandığını savunan Akın, "Kar elde etmek için insanlar bu işe girdi ancak bu da durdu" dedi. Akın'a göre de ikinci elin fiyatı sıfır araç fiyatlarını takip ediyor. Mevcut ekonomik koşullarda talep olmasa dahi fiyatlar aşağıya gelmeyecek diyen Akın, "ancak maddi olarak sıkışanlar piyasa altındaki fiyatlara göre araba satıyor" diye konuştu.

 

Etiketler ikinci el oto Uşak