İki yüzlü bir yıldız keşfedildi: Roma tanrısı Janus'un ismi verildi

Caltech'ten bilim insanları, Roma'nın iki yüzlü tanrısı 'Janus'un adını verdikleri yıldızın bir tarafının hidrojen, diğer tarafının ise helyumdan oluştuğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, iki yüzlü bir yıldız keşfetti. Roma'nın iki yüzlü tanrısı 'Janus'un adının verildiği beyaz cüce evresindeki yıldızın bir tarafı neredeyse tamamen hidrojenden, diğer tarafı ise helyumdan oluşuyor.

'BİR YÜZEYİ DİĞERİNDEN TAMAMEN FARKLI'

İki yüzünde de iki farklı baskın elementleri barındıran yıldız, ilk olarak Caltech'in San Diego yakınlarındaki Palomar Gözlemevi'nden her gece gökyüzünü tarayan bir araç olan Zwicky Transient Facility (ZTF) tarafından keşfedildi. Caltech'ten çalışmanın lideri olan Dr. Ilaria Caiazzo, "Beyaz cücenin yüzeyi diğerinden tamamen farklı bir. Görüntülerini insanlara gösterdiğimde çok şaşırıyorlar" dedi.

'İKİ YÜZLÜ DOĞASINI AÇIKLAMAK ZOR'

Caiazzo, şöyle devam etti: “Janus’un dış yüzeyi dönen gazdan oluştuğu için yıldızın iki yüzlü doğasını açıklamak zordur. Janus'un beyaz cüce evrimi sırasında meydana geldiği tahmin edilen nadir bir geçişte olabilir. Beyaz cüceler bir zamanlar Güneş gibi olan yıldızların kaynayan kalıntılarıdır. "

HER 15 DAKİKADA BİR KENDİ EKSENİ ETRAFINDA DÖNÜYOR

Janus'un her 15 dakikada bir kendi ekseni etrafında döndüğü belirlendi. Yakından bakıldığında, yıldızın her iki tarafı da mavimsi renkte ve benzer bir parlaklığa sahip ancak helyumun baskın olduğu taraf yamalı, hidrojen tarafı ise pürüzsüz bir görünüme sahip. (DIŞ HABERLER)