İki ressam birbirini intihalle suçlamıştı: Resim bu fotoğraftan yapılmış

Ressam Hakan Yaşar ile ressam Elif Şahin Altunkaya'nın yağlı boya tekniğinde yaptığı resimlerin Fransız fotoğrafçı Pierre Gonnord'a ait olan 'Maria, Joao e Isaac' fotoğrafı olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakan Yaşar’ın 'İkizler' adlı çalışmasının kopyasını yaptığı iddia edilen Elif Şahin Altunkaya, "Yılın Çıkış Yapan Ressamı" ödülüne layık görüldü. Ödül töreninde resim 40 bin liraya alıcı buldu. Söz konusu iddiayla ilgili Altunkaya, "Benim Hakan Yaşar ile bir ilgim yok" dedi ve Yaşar'ı "düelloya" davet etti. Eser Afacan'ın öğrencisi olan iki ressamın, fotoğraf sanatçısı Pierre Gonnord'un 2014 yılında sergilediği "Maria, Joao e Isaac" başlıklı fotoğrafını kopyaladığı ortaya çıktı.

 Pierre Gonnord - Maria, Joao e Isaac, 2014.

Ressam Hakan Yaşar, 10 Kasım Çarşamba günü yaptığı açıklamada kopyalandığını iddia ettiği eserine 2019 Nisan ayında başladığını, Şubat 2020'de bitirdiğini söylemişti. Elif Şahin Altunkaya ise, resmini yapmaya 2020'de başladığını, 3 ay önce bitirdiğini ifade etmişti. Ancak birbirlerini intihalle suçlayan ressamların, yağlı boya tekniğinde tuvale aktardıkları resimlerin Fransız sanatçı Pierre Gonnord'a ait olan 'Maria, Joao e Isaac' fotoğrafı olduğu ortaya çıktı.

Ressam Hakan Yaşar'ın İkizler adlı tablosu... 

'ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER VARDI'

Tartışma konusu olan 'kopya' iddiasına ilişkin açıklama yapan ressam Hakan Yaşar, şunları söyledi: “Konu edilen resim çok tartışma yarattı, yeni bir açıklama getirmek istiyorum. ‘İkizler’ sanat hayatımın ilk dönemlerinde yaptığım bir çalışmaydı. Ve bunu bir çok ressam gibi ben de çekilmiş bir fotoğraftan yaptım. Ufak bazı değişiklikler yaparak ki bu doğal bir şeydir ressamlar için. Eğer önceden çalışması yapılmış bir yağlı boya tablodan çalışılırsa o kopyaya girer. ‘Benim kötü kopyamı yapmış ve ona da Beşiktaş Media ödül vermiş’ dediğimde bunun arkasında başka şeyler vardı. Elif Şahin dışında bir başkası yapmış olsaydı ki yapmıştır da, benim için herhangi bir sorun teşkil etmeyecekti. Çünkü ikimiz de bir fotoğraftan çalışmış olacaktık. Buradaki asıl olay kendisinin aslında bu resmî hiç yapmamış olmasıydı. Bu resmi yapan asıl kişi Eser Afacan’dır yani hocasıdır.”

Ressam Elif Şahin Altunkaya'nın 'Doğana, doğurana, doyurana dokunmayın' adlı tablosu

ELİF ŞAHİN ALTUNKAYA: FIRÇAMLA CEVAP VERECEĞİM

Ressam Elif Şahin Altunkaya ise konuyla ilgili olarak “Yeni hakaretlerini kalemimle değil, fırçamla cevap vereceğim” yanıtını verdi.

Konuyla ilgili aradığımız Eser Afacan ise açıklama yapmak istemediğini belirtti.