İki MÜSİAD üyesi İTO başkanlığı için yarışacak

İstanbul Ticaret Odası 9 Kasım 2022'de yeni başkanını seçecek. Seçimler için iki isim adaylığını açıklarken, ortak özellikleri olan MÜSİAD üyeliği dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Ticaret Odası (İTO) 21’inci dönem seçimleri 9 Kasım Çarşamba günü yapılacak. Mevcut başkan Şekib Avdagiç ve İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın başkanlık için aday olacağını açıkladı. İki başkan adayı da iktidara yakınlığıyla bilinen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'ne (MÜSAİD) üye.

İKİ ADAY DA ÇALIŞMALARA HIZLI BAŞLADI

Siyaset için de kritik bir konumda olan İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı’na aday olan Avdagiç ve Kalsın, seçim çalışmalarına hızlı başladı. İki üye de seçimlerde oy kullanacaklarla iletişime geçmeye başladı ve oy istiyor. Adaylar, oy kullanacak şirket sahiplerinden vekalet alarak onların yerine oy kullanmaya hazırlanıyor. Konuştuğumuz bir isim de bu durumun illegal olmadığını ancak etik dışı bir davranış olduğunu söyledi. İstanbul Ticaret Odası için bu seçimlerin dikkat çekici yanı her iki adayın da MÜSİAD’a üye olması...

MÜSİAD geçtiğimiz günlerde Şekib Avdagiç’i desteklediğini açıkladı. Murat Kalsın ise iş dünyasında takip edilen bir isim ve son dönemde iş dünyasında yaşanan sorunlara ilgi gösteren bir aday profili çiziyor.

ŞEKİB AVDAGİÇ KİMDİR?

Şekib Avdagiç, 1959 yılında Zenica'da (Bosna-Hersek) doğdu. Almanya-Köln'de başladığı ilk öğretimine İstanbul'da devam etti. İlk ve Orta eğitimini İstanbul'da tamamladı. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Makine Mühendisi olarak mezun oldu. 1988'de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletmecilik İhtisas Programını derece ile bitirdi. 1990 yılında MÜSİAD'ın kuruculuğunu yapan heyette görev aldı ve 2000 yılına kadar Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1995-1999 arası İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeliğinde bulundu. 2005-2009 arasında İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2008-2009 arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Üyeliği'nde bulundu. 2009 yılında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı oldu ve projenin tamamlanması ile bu görevi 2011 yılının Haziran ayında sona erdi. Mart 2009-2013 arasında İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Mayıs 2013-2018 arasında İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı olarak görev yaptı. Nisan 2018'den itibaren İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor.

MURAT KALSIN KİMDİR?

Murat Kalsın, 1966 yılında Muş’ta doğdu. İngiltere‘de London School of Economics’te aldığı İngilizce eğitiminin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. Eğitimine ABD‘de devam ederek Washington D.C. Georgetown Üniversitesi‘nde İşletme ve İngilizce eğitim aldı. Murat Kalsın, 1988 ile 2000 yılları arasında ABD, Avrupa ve Türkiye‘de çeşitli sektörlerde ticaret ve sanayi ile uğraştı. 2001 yılında ise bugün hala İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı Arkon İnşaat‘ı kurdu. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar‘ın 11 Aralık 2017 tarihinde vefatı sonrası Murat Kalsın başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Ancak 20 Aralık 2017 tarihinde yapılan olan toplantıda başkanlığa İTO Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran seçildi.

İSTANBUL TİCARET ODASI'NIN YAPISI

İstanbul Ticaret Odası, 640 bin kayıtlı üyesiyle dünyanın en büyük meslek organizasyonları arasında yer alıyor. İstanbul Ticaret Odası Meslek Komiteleri başlıca seçilmiş 90 Meslek Komitesinden oluşmakta. NACE kodlarına (Tüzel kişiliklerin faaliyet alanları ile ilgili sınıflarının belirlendiği sistem) göre kategorize edilmiş olan bu komiteler, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firma sayılarına göre belirlenmiş. İİstanbul Ticaret Odası biri seçimle, diğeri ise atamayla kurulan iki ana yapıdan oluşuyor. Seçimle belirlenen organlar, Meslek Komiteleri, Oda Meclisi, Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu. Atamayla oluşan organlar ise Genel Sekreterlik ve şube müdürlükleri. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’na göre 4 yılda bir yapılan seçimlerle göreve gelen 257 meclis üyesi ve 347 komite üyesi, İstanbul Ticaret Odası'nın yapısını da belirliyor.