İki hemşire 'ülke bütünlüğü için' görevden uzaklaştırılmış

İzmir'de sağlık çalışanlarını anmak için yapılan saygı duruşuna soruşturma başlatıldı. Başhekimlik ve hastane rektörlüğü, 'Ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasından 2 hemşireyi görevden uzaklaştırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde çalışan sağlık emekçileri Tıp Bayramı'nda hastane kantininde korona virüsü nedeniyle vefat eden arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Rektörlük ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert'i tedbir kararı vererek görevden uzaklaştırdı. Rektörlüğün soruşturma gerekçesi ise "ülke bütünlüğünü bozmak" olarak açıklandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde çalışan sağlık emekçileri, 1-14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hastane kantininde korona virüsü nedeniyle vefat eden tüm sağlık emekçileri için herkesi 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşuna çok sayıda sağlık çalışanı katıldı

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI

Olaydan iki saat sonra rektörlük saygı duruşuna katılanlar hakkında soruşturma başlattı. Ancak kimler için soruşturma başlatıldığı ve soruşturmanın gerekçesi iki gün sonra açıklandı. Yönetim saygı duruşunu "İçişleri Bakanlığı ve İl Hıfzıssıha kararlarına aykırı" buldu. Başhekim Semih Küçükgüçlü imzası ile rektörlüğe gönderilen yazıdaki uzaklaştırma gerekçeleri ise dikkat çekti. Yazıda iki hemşireler Günseli Uğur ve Arzu Sert yöneltilen suçlamalar şöyle: 

- Pandemi kurallarına uymayarak sağlık çalışanlarının sağlığını tehlikeye sokmak.

- Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak.

- Devletin oluşturduğu sağlık politikalarına ve sosyal hizmetlere karşı gelmek.

İki hemşire bu suçlamalarla görevlerinden uzaklaştırıldı.

SORUŞTURMAYA TEPKİ: SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ ANMAK SUÇ MU?

Demokratik haklarını kullandıklarını ifade eden ve sağlık çalışanı arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşu nedeniyle haklarında açılan bu soruşturmaya tepki gösteren ve aynı zamanda SES temsilcisi olan hemşire Günseli Uğur kararla ilgili şunları söyledi: "O gün itibariyle 384 sağlık emekçimizi o gün kaybettik. Söylemlerimizde soruşturmalara konu olacak hiçbir şey yok. Benzer eylemler başka hastanelerde de yapıldı. Covid nedeniyle sağlık emekçilerini anmanın suç olmadığını düşünüyoruz. Saygı duruşu sırasında pandemi kurallarına dikkat ettik. Görüntüler, deliller her şey ortada. Mücadelemiz devam ediyor. SES İzmir Şubesi olarak hastane yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunduk."