İHD'de Boğaziçi açıklaması: Öğrencilerin kıyafetleri zorla çıkartıldı

Üniversite öğrencileri, İnsan Hakları Derneği'nde yaptıkları açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolar nedeniyle gözaltına alınan öğrencilerin kıyafetlerinin zorla çıkartıldığını belirtti. Açıklamada gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni atanan rektör Melih Bulu'yu protesto ettikleri için evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan 36 öğrencinin serbest bırakılması istendi. İnsan Hakları Derneği'nde basın açıklaması yapan üniversite öğrencileri, gözaltına alınan arkadaşlarının çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını belirterek "Artık gizlenemeyen çıplak arama, devlet yetkilileri tarafından kabul edilmemekte, gündeme geldiğinde iftira olarak nitelendirilmekte ve çıplak arama işkencesini uygulayan polisler hakkında işlem yapılmamakta, işkenceciler korunup kollanmaktadır" dedi. 

Öğrencilerin açıklamasının tam metni şöyle: 

"AKP iktidarının üniversitelere yönelik politikalarının bir ürünü olarak rektörlük seçimlerini ortadan kaldıran, üniversitelerin anahtarlarını tamamen sermayeye bırakan, hedeflerine uygun biçimde üniversitelerdeki demokratik muhalefeti tamamen tasfiye ederek 'dikensiz gül bahçesi' yaratmayı amaçlayan baskı ve şiddet siyasetinin bir ürünü olarak kayyum rektör atamaları devam ediyor.

Bir gece yarısı darbesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'nun rektör olarak atanması, üniversite öğrencilerinden öğretim üyelerine kadar tepkiyle karşılanmış, ilk andan itibaren üniversiteliler 'Kayyum rektör istemiyoruz' diyerek itirazlarını yükseltmiştir.

2002'den itibaren AKP içinde yer alan, AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kuruculuğunu üstlenen ve 2015'te de AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı olan Melih Bulu'nun üniversiteye rektör olarak atanması ardından büyüyen tepkiler, 4 Ocak Pazartesi günü saat 14.00'te başlayan eylemde üniversitede derslerin yapılmıyor olmasına rağmen, başta Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olmak üzere birçok üniversiteden öğrencilerin kitlesel katılımıyla atama protesto edilmiştir. Kuzey Kampüs'te gerçekleşen kitlesel forumun ardından Güney Kampüs önünde buluşan öğrencilere polis saldırısı gerçekleşmiş, öğrenciler plastik mermi, biber gazı ve TOMA eşliğinde üniversite önünde saldırıya uğramıştır.

Dün sabah saatlerinde ise polis ekipleri tarafından birçok öğrenci evine baskın düzenlenmiş, birçok arkadaşımız protestoya katıldıkları için gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınan arkadaşlarımız, polisler tarafından emniyet binasında çıplak aramaya maruz kalmışlardır. Çıplak aramaya direnen arkadaşlarımız polisler tarafından yere yatırılarak kıyafetleri zorla çıkarılmıştır. Arkadaşlarımız polisler tarafından tecavüzle tehdit edilmiştir.

AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlaması, işkencedir. Çıplak arama ve zorla soyma fiilleri kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence ve diğer kötü muamele niteliğindedir. Artık gizlenemeyen çıplak arama, devlet yetkilileri tarafından kabul edilmemekte, gündeme geldiğinde iftira olarak nitelendirilmekte ve çıplak arama işkencesini uygulayan polisler hakkında işlem yapılmamakta, işkenceciler korunup kollanmaktadır. Çıplak arama her gündeme geldiğinde, hakikati dile getirenler suçlanmakta, cezasızlığın önü açılmaktadır. Çıplak arama işkencesi, AKP iktidarı tarafından muhaliflerine dönük olarak sistematik hale getirilmektedir.

AKP iktidarının ve polis güçlerinin başta demokratik muhalefete ve öğrenci gençliğe yönelik saldırılarının amacının öğrenci gençliği bölmek, demokratik üniversite için mücadele edenleri ve üniversitelerine sahip çıkan öğrencileri kriminalize etmek olduğunun farkındayız. Üniversitelerimizde kukla ve kayyum rektörler aracılığıyla demokrasinin kırıntısını dahi bırakmak istemeyen AKP'ye, YÖK'e ve ona bağlı bütün güçlere karşı mücadele etmeye devam edecek, üniversitelerimizi savunacağız.

Üniversitelerimizi karakola dönüştürmeye, iktidarları için bir meşruiyet ve ideolojik hegemonya üretim merkezleri yaratmaya, bu yolla üniversitelerimizi sermayenin ihtiyaçlarına tam uygun biçimde dönüştürmeye çalışan AKP iktidarına karşı buradan Üniversite Öğrencileri olarak bir kez daha sesleniyoruz.

Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!
Kayyum rektör istemiyoruz!
Çıplak arama işkencesine son!
Gözaltılar serbest bırakılsın!" (HABER MERKEZİ)