İHD: Yüzde 90 engelli mahpus Tamer Kalkanlı serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi, yüzde 90 engelli ve şizofreni teşhisi konulan hasta mahpus Tamer Kalkanlı'nın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamada “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankart taşındı. Dernek adına açıklama yapan İHD Şube Yöneticisi Ali Aydın, İHD olarak yaptıkları tespitlere göre Türkiye'deki hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere toplam 1605 hasta mahpus bulunduğunu söyledi.

'YÜZDE 90 ENGELLİ OLMASINA RAĞMEN CEZAEVİNDE'

Türkiye hapishanelerinin mahpus sayısı bakımından tarihinin en yoğun dönemini yaşadığını ve bu durumun yoğun hak ihlâllerini de beraberinde getirdiğini söyleyen Aydın, Elmalı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yatan hasta mahpus Tamer Kalkanlı'nın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Kalkanlı'nın 10 Şubat 2015 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin vermiş olduğu rapora göre yüzde 90 engelli olduğunu söyleyen Aydın, ayrıca şizofreni tanısı konulduğunu da belirtti.

Kalkanlı ile yapılan görüşmeyi aktaran Aydın, “Kendisi ile yapılan görüşmelerde “vücudunda ameliyat yaraları nedeniyle yüzlerce dikiş, onlarca kırık, yirmiden fazla parçalı kırık kemiği tutan 14 tane platin bulunmakta, vücudundaki bu hasarların soğuk havalarda ağrılara, kramplara ve kasılmalara neden olduğunu” söylemektedir. 2015 yılında konulan teşhise rağmen kendisine ceza verilmiş ve halen Antalya-Elmalı cezaevinde cezası infaz edilmektedir” dedi.

'CEZANIN İNFAZI KALKANLI'YA İŞKENCEDİR'

Kalkanlı’nın hastalığının tedavisi mümkün olmadığı halde cezanın infazının bir işkence olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:

“Hukuk çerçevesinde Tamer Kalkanlı’nın, cezasının hastalığının tedavisinin mümkün olmaması nedeniyle tahliye edilmesi gerekmektedir. Ancak cezaevi idaresi cezanın infazının ertelenmesi için yapılan başvuruda Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinin verdiği raporu yeterli bulmayarak tekrar rapor almak için hastaneye sevk etmiştir.Muhtemelen, başka bir hastaneden alınacak rapor yeterli görülmeyerek, raporu adli tıp kurumuna gönderilecek ve kararı Adli Tıp Kurumu ve savcılığın takdiri belirleyecektir. Bu da hasta mahpus Tamer Kalkanlı’nın cezaevinde kalma süresini uzatacaktır”

'KALKANLI DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Son olarak Tamer Kalkanlı'nın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Aydın, insan hakları savunucuları olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

- Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır.

- Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı,

- Tam teşekküllü hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmelidir.

- Cumhurbaşkanının sağlık sebebi ile mahpusları af yetkisini düzenleyen genelge değiştirilerek, adli tıp kurumu tek belirleyici olmaktan çıkarılmalıdır.

- Hasta mahpuslar koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.

- Hasta mahpuslar politik malzeme olarak kullanılmamalıdır.

Açıklamada konuşan Kalkanlı'nın annesi Ayten Kalkanlı da oğlunun durumuna bir kez daha dikkat çekerek, bir an önce serbest bırakılmasını istedi. (DUVAR)