İHD: Yıldırım Demir tahliye edilsin

İHD ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Yıldırım Demir’in sağlık durumuna dikkat çekerek, tahliyesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Yıldırım Demir’in sağlık sorunlarına dikkat çekti. Yıldırım Demir’in tüm tetkik ve tedavilerinin eksiksiz yapılması  ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtilen açıklamada, "Bu süre zarfında raporları aldırılarak Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanmalı ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavi görmesi için tahliye süreci başlatılmalıdır" denildi.

İHD ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nden Yıldırım Demir’in sağlık durumuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"İnsan Hakları Derneği olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde 651’ü ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu hastaların içerisinde kronik ve çoklu rahatsızlıkları olanlar, akciğer hastaları, kalp hastaları, kanser hastaları, yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek kadar hasta olanlar, cezaevlerinde ısrarla tutulmaya devam edilmektedirler. Ağır hasta mahpuslar cezaevlerinde adeta yaşam savaşı veriyor ve tüm taleplere rağmen ne tedavileri tam yapılabiliyor ne de tahliye ediliyorlar.

Bu hafta Bolu F Tipi Hapishanesinde tutulan Yıldırım Demir’in yaşamış olduğu sağlık sorunlarını aktarmak istiyoruz. 1996 yılından bu yana hapishanede bulunan Demir’in uzun yıllardır devam eden hapislik koşulları sonucunda pek çok sağlık problemi meydana gelmiş ve bu hastalıklar kronikleşmiştir. Sağlık problemlerinin başında gözleri ile ilgili yaşadığı sağlık sorunları gelmektedir. Sağ gözü %95 seviyesinde görmüyor ve tedavisinin olmadığı söylenmiş. Sol gözünden de katarakt ameliyatı olmuştur. Göz için her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek geri gönderilmektedir. Bugüne kadar göz için toplam 6 kez anjiyo olmuştur. Gözden kaynaklı olarak Ankara’ya acil ameliyat olması için sevkinin çıktığı, ameliyat edilmezse gözünü kaybedebileceği, ilaçlarının ücretli olduğu, kabul etmesine rağmen ameliyat için götürülmediği aktarılmıştır. Ayrıca gözleri için kullandığı ilacın yurtdışından gelmesi gerekiyor ancak 1,5 yıldır ilaçları getirilmiyor.

Ayrıca kronik bronşit hastasıdır. Mide de reflü, gastrit ve ülser rahatsızlıkları var. İki kez mide kanaması geçirmiştir ve hastalık için diyet yazılmış ancak bu ihtiyacı karşılanmıyor. İrritabl bağırsak sendromu hastalığıyla iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizde menüsküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor ve şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış, 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var.

Boyun fıtığı ameliyatı için Bolu’dan Ankara Numune hastanesine sevk edildiğinde, Numune Hastanesindeki doktor tarafından “ameliyattan sonra felç kalırsın” denildiği için ameliyat olmadan geri dönmüştür. Boyun fıtığı nedeniyle sürekli olarak kolları uyuşuyor, şiddetli sırt ağrıları çekiyor. Bel fıtığı için de daha önceden ameliyat geçirmiştir. Sinüzit ve kronik baş ağrıları da devam ediyor. Yapılan testlerde Uyku Apnesi rahatsızlığı olduğu teşhis edilmiştir. Diş eti doku nakli randevusu verilmiş olmasına rağmen götürülmemiştir. 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi tarafından %41 engelli raporu verilerek İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiş ve ATK tarafından tarafından “Cezaevinde kalabilir” raporu verilmiştir. Ancak son yıllarda artan hastalıklarından kaynaklı olarak bu engellilik durumunda da ilerleme olmasına rağmen tekrar ATK’ya gönderilmemiştir.

Yıldırım Demir’in tüm tetkik ve tedavileri eksiksiz olarak yapılmalı, beslenme ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bu süre zarfında raporları aldırılarak Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanmalı ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavi görmesi için tahliye süreci başlatılmalıdır.

Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 501. Haftada, hapishanelerde bulunan hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar kamuoyu ile paylaşmaya ve çözüm talep etmeye devam edeceğiz."