İHD: Van'da 9 ayda 1721 hak ihlali yaşandı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van’da 9 ay boyunca yaşanan hak ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı. Raporda bu süre içinde 1721 hak ihlalinin yaşandığı belirtildi, kentteki eylem yasağının 1548 güne ulaştığına dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

VAN- İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet ve MYK Üyesi Kasım Kalkan, Van'da 9 ayda meydana gelen hak ihlalleri ile ilgili hazırladıkları raporu  basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Van’da hak ihlallerinin çok somut ve aleni biçimde gerçekleştiğini kaydeden Melet, son olarak köylülerin helikopterden atılmasına ilişkin haber yaptıkları için gazetecilerin tutuklanmasına tepki göstererek gazeteciliğin suç olmadığını ve gazetecilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

'1548 GÜNDÜR EYLEM YASAĞI VAR'

Melet’in ardından söz alan İHD MYK Üyesi Kasım Kalkan ise, "1548 gündür ilimizde ısrarla devam eden eylem ve etkinlik yasakları, yaşanan hak ihlallerini kamuoyuyla paylaşılmasının önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Van F Tipi Cezaevi'nde başlatılan dönüşümlü açlık grevi 33'üncü gününe girdi. İlimizde gazetecilere yönelik baskılar, gözaltılar ve tutuklamalar devam ediyor." dedi.

'9 AYDA 892 GÖÇMEN ALIKONULDU'

2021 yılının ilk 9 ayında 75 mültecinin yaşanan kazalarda öldüğünü vurgulayan Kalkan, " Bununla birlikte 892 göçmen ise savaş ve zulümden kaçarken ülkemizde düzensiz göç iddiasıyla alıkonulmuştur. Sınırda 8 kişi açılan ateşle katledilmiş, 1 çocuk yaralanmıştır. Ayrıca kadın cinayetlerinde yaşanan artış ise endişe verici boyutlara ulaşmıştır. 19 kadın bu süreçte öldürülmüştür. Yeterli tedbir ve caydırıcı kararların alınmaması sebebiyle bu cinayetler artmıştır. Bunun önüne geçilmesi için cezasızlık politikalarından vazgeçilmeli ve caydırıcı önlem ve uygulamaların işlevsel hale getirilmesi gerektiğini buradan tekrar belirtmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. (DUVAR)