İHD Van Şubesi: 2020’de 2 bin 410 hak ihlali yaşandı

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi, 2020 Yılı Hak İhlalleri Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Rapora göre Van’da 2020 yılında 2 bin 410 hak ihlali gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol

VAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, basın toplantısı düzenleyerek 2020 yılı için hazırladığı Hak İhlalleri Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, cezaevinde süren açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek duyarlılık çağrısında bulundu. Van’da 1515 gündür eylem ve etkinlik yasağına da tepki gösteren Melet, yasağın kaldırılmasını istedi.

7 ÇOCUK GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ŞİDDETİNE UĞRADI

2020 yılında Van’da 325 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Melet, 60 siyasetçinin tutuklandığını ve 206 ev baskını gerçekleştiğini dile getirdi. 1267 göçmenin gözaltına alındığı bilgisini veren Melet, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik 57 ihlalin gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Van’da 2020 yılında kadın ve çocuğa yönelik artan şiddette dikkat çeken Melet, 7 çocuğun güvenlik güçleri tarafından şiddete uğradığını belirterek şu verileri paylaştı: "Aile içi şiddete uğrayan çocuklar 1, gözaltında işkence ve kötü muamele 9, Gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele 5, kaçırma ve ajanlık tehdidi 3, özel güvenlik görevlilerinin uyguladığı işkence ve kötü muamele 3”

2020 yılı içerisinde kentte 2 bin 410 hak ihlalinin yaşandığını ifade eden Melet, Van’da yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı:

- Güvenlik güçleri tarafından öldürülen ve yaralananlar: 2 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı
- Şüpheli polis ve asker ölümleri: 1
- Çatışmalar: 4 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı
- Silahlı militan: 22 kişi yaşamını yitirdi
- Siviller: 2 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı
- Saldırıya uğrayan siyasi parti, sendika ve dernek yöneticisi/üyesi : 1 (HDP)
- Yaşamını yitiren sığınmacı ve göçmenler: 83 kişi yaşamını yitirdi, 81 kişi yaralandı
- Sınır hatlarında yaşanan ölüm ve yaralanmalar: 12 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı (DUVAR)