İHD, Şeyhmus Eroğlu'nun akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminde bu hafta 21 Eylül 1995 tarihinde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu'nun akıbetini sordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği kayıplar eyleminde, bu hafta 21 Eylül 1995 tarihinde Batman’daki evine baskın düzenleyen askerler tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu'nun akıbetini sordu.

Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen dernek üyeleri, “Kayıplar belli failler nerede” ve “Kayıplar vicdanındır sahip çık” yazılı pankartlar taşıdı. Dernek adına açıklama yapan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, 1930 yılında Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Bardakçı (Batê) köyünde doğan ve yedi çocuk babası olan Eroğlu'nun, köylerine sık sık baskın yapan askerler tarafından korucu olmaya zorlandığını söyledi.

'GÖZALTINA ALINDIĞI TARİHTEN İTİBAREN BİR DAHA HABER ALINAMADI'

Eroğlu ailesinin baskılar sonucu köyden ayrıldığını söyleyen İncin, “Şeyhmus Eroğlu, ailesiyle birlikte Batman merkeze taşındı. Birkaç yıl burada yaşadı. 21 Eylül 1995 tarihinde köy korucuları ile askerlerin saat 00.00 sıralarında evine yapmış oldukları baskın sonucunda, gözaltına alınarak Mardin’e getirildi. Olayın ardından ailesinin onu bulmak, kendisinden haber alabilmek için yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Yetkililer ne ev baskınını, ne de gözaltına alındığını kabul etti” dedi.

Eroğlu ile aynı zamanda gözaltında kaldığını belirten kimi görgü tanıklarının ise Eroğlu'nun gözaltında tutulduğunu, ağır işkenceler gördüğünü, daha sonra da serbest bırakıldığını söylediğini belirten İncin, bazı görgü tanıklarının Eroğlu'nu özel timlerin olduğu bir arabanın içinde gördüğünü söyledi.

Eroğlu’ndan gözaltına alındığı tarihten itibaren bir daha haber alınamadığını kaydeden İncin, “Bizler; amasız, fakatsız demokrasi ve yaşam hakkı için mücadeleye devam edeceğiz. İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha, görmek istemeyen gözlere, duymak istemeyen kulaklara sesleniyoruz. Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” dedi. (DUVAR)