İHD İzmir: Hasta mahpus Siya Çınar serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi hasta mahpus Siya Çınar'ın durumuna dikkat çekti: "Hasta mahpusların yaşayacağı bütün olumsuzluklardan sorumlusunuz.”

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği basın açıklamalarının 244'üncüsünü gerçekleştirdi. Konak eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamaya dernek üyelerinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. “Susma suça ortak olma, ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankartlar taşınan açıklamada, Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, hasta tutuklu Siya Çınar'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

1983 Diyarbakır doğumlu Siya Çınar’ın 2008’de tutuklandığını söyleyen Çiçek, Çınar'ın Şakran Cezaevi'nde T1 A4’te kaldığını belirtti. Şair ve yazar olan Çınar'ın, “Lilavlar Akacak", "Karanfil", "Ladin” ve “Siya’nın Güncesi” adında basılmış eserleri bulunduğunu söyleyen Çiçek, Çınar'ın ailesinden ve avukatından alınan bilgilere göre 2019'deki açlık grevleri sırasında gözlerinde sorunlar oluştuğunu ve bir gözünü nerdeyse kaybetmekle yüz yüze kaldığını söyledi.

'HASTA MAHPUSLARIN YAŞAYACAĞI BÜTÜN OLUMSUZLUKLARDAN SORUMLUSUNUZ'

Çınar'ın bağırsaklarında ve midesinde sorunlar oluştuğunu, bunların sonucu olarak hemoroidi dışarı taşarak ameliyatla bile alınamayacak duruma geldiğini ifade eden Çiçek, lazerle tedavisinin yapılması olası olmasına rağmen, başvurularına rağmen, özelde yapılmasına izin verilmediğini kaydetti. Çınar’ın 2 yıldır kesintisiz kulak çınlaması ve başında ağırlık olduğunu da belirten Çiçek, şöyle devam etti;

“Hastaneye götürülmesine rağmen tedavi amaçlı bir şey yapılmamış, verilen ilaçların bir etkisi olmamış. Bu hastalıklarının yanı sıra gırtlağında bir kist tespit edilmiş, bunun sonucu olarak yutmada ve nefes almada sorun yaşamaktadır. Bu kistle ilgili, tam tespit edilebilir bir durum olmadığı ve 3 ayda bir kistin kontrol edilmesi ve kist 1cm ye ulaştığında biyopsi yapılıp tahlil yapılması gerektiği söylenmesine rağmen, yukarıda açıkladığımız çeşitli nedenlerden dolayı 5 aydır kontrole gidememiş. Siya, yüksek tansiyon hastasıdır. Bütün bu hastalıklarının üzerine bir kez de Covid 19 geçirmiş. Biz insan hakları savunucuları, yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Hasta mahpusların yaşayacağı bütün olumsuzluklardan sorumlusunuz.” (DUVAR)