İHD, Hüseyin Taşkaya'nın akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi, 1993'te Siverek'te gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya'nın akıbetini sordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katılırken, açıklamada "Kayıplar belli failler nerede" yazılı pankart taşındı.

Dernek adına açıklama yapan İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Caner Canlı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 3'üncü maddesine dikkat çekerek, "'Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır' der. İnsanların bu en önemli hakkını ihlal eden birçok yöntem vardır. Gözaltında kaybetme bazı devletler tarafından uygulanan en ağır ihlal yöntemlerinden birisidir" dedi.

'BUCAK'IN EKİBİ ALDI'

İnsan Hakları Derneği verilerine göre ülkede gözaltında kaybedilen 900’den fazla insan olduğunu belirten Canlı, 42 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Taşkaya'nın hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Bucak aşiretinin hâkimiyetinde olan Siverek’te yaşayan Taşkaya'nın hak ihlallerini eleştirdiği için güvenlik güçlerinin ve Bucak aşiretinin hedefinde olduğunu söyleyen Canlı, Taşkaya'nın 6 Aralık 1993 tarihinde Siverek Bağlar Mahallesi'ndeki amcasının evinden askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından gözaltına alındığını belirtti.

Gözaltı işlemini gerçekleştiren 30 araçlık konvoyu Siverek Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ahmet Şentürk'ün komuta ettiğini belirten Canlı, ailesinin Taşkaya'yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa ve valiliğe başvurduğunu aktardı. Emniyetin aileye "Bizde yok Sedat Bucak'a sorun" dediğini aktaran Canlı, DYP milletvekili, aşiret reisi- korucu başı Sedat Bucak'ın ise "Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yok, devlet biliyor" dediğini hatırlattı.

'KAYIPLAR BULUNSUN FAİLLER YARGILANSIN'

Ailenin tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını ifade eden Canlı, “Hüseyin Taşkaya'nın gözaltında kaybedilmesinden dönemin Siverek Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ahmet Şentürk, Siverek Kaymakamı Celalettin Yüksel, Urfa Jandarma Alay Komutanı Seral Saral, Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı, Urfa Emniyet Müdürü Mehmet Cebe, Urfa Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube Müdürü Mustafa Tekin, Urfa Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Fidanboy, Urfa Valisi Tevfik Ziyaeddin Akbulut sorumludur. İnsan Hakları Haftası’nın; yüzlerce hak ihlali ile buruk bir şekilde kutlandığı bu cumartesi gününde bir kere daha duymayan kulaklara, görmeyen gözlere sesleniyoruz. Kayıplar bulunsun failler yargılansın" (DUVAR)