İHD: Hasta mahpus Eser Morsümbül tahliye edilsin

Hasta mahpus Eser Morsümbül'ün durumuna dikkat çeken İHD İzmir Şubesi, yüzde 70 engelli raporu bulunan Morsümbül'ün derhal tahliye edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, cezaevlerindeki hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamada “Susma suça ortak olma, ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankartlar taşındı. Dernek adına açıklamada bulunan İHD İzmir Şube Hapishaneler Komisyonu'nun sözcüsü Ahmet Çiçek, Türkiye’de hapishanelerin, kazanımcı değil yok edici, insanlıktan çıkarıcı, tecrit eden, hastalık üreten mekanlar olduğunu söyledi.

Bu duruma genelge ve talimatlarla insanca yaşamayı zorlaştıran uygulamalar ile hapishane idarelerinin keyfi uygulamaları eklenince durumun daha da vahimleştiğini söyleyen Çiçek, "Bu mekânlara sağlam giren hastalanmakta, hasta girenin ise hastalığı derinleşmekte ve yeni hastalıklarla tanışmaktadır" dedi.

'TUTUKLANDIĞINDA YÜZDE 70 ENGELLİYDİ'

12 Mart 2017’de tutuklanan hasta mahpus Eser Morsümbül'ün durumunu anlatan Çiçek, Morsümbül'ün 12 yaşında iken beyin tümörü nedeniyle ameliyat olduğunu ve sonrasında kemoterapi ile ışın tedavisi gördüğünü aktardı. Daha sonra ilaç tedavisine başlayan Morsümbül'ün ilacın böbreklere verdiği zarardan dolayı böbrek tedavisine başladığını belirten Çiçek, böbrek nakli yapıldığını ancak iyileşemeden tutuklandığını söyledi.

Morsümbül'ün tutuklanmadan önce böbrek nakli ve güç kaybı nedeniyle yüzde 70 engelli raporu bulunduğunu hatırlatan Çiçek, Morsümbül'ün yaşadığı süreci ise şu sözlerle anlattı:

"Eser’in böbrek naklinden kaynaklı sürekli kullanması gereken ilaçları vardır. Kullandığı bu ilaçlar, Eser’de yeni hastalıkların oluşmasına neden olmuştur. Bunlardan ilki kemik erimesi, diğeri de süreklileşen baş ağrısıdır. Annesi ile görüştüğünde çok hasta olduğunu ifade etmiştir. Avukat görüşmesi sonucu çok kötü göründüğü ve hastalığının arttığını ifade ettiği tespit edilmiştir. 06 Ekim 2021’de Kâtip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırılmıştır. Annesi görüşmek istediyse de önce görüştürülmemiş 15 Ekim’de savcılık izniyle görüşebilmiştir. Eser, böbrek değerlerinin yüksekliği ve zona rahatsızlığının yükselmesi nedeniyle yatış yapılmıştır. Zona, stres ve vücut direncinin düşmesi sonucu göz, kafa ve vücudunun değişik yerlerinde uçuk gibi yaralar oluşturmuştur. Neredeyse 10 gündür tedavi edilmesine rağmen, hala kafasında şişlik ve vücudunun değişik yerlerinde yaralar mevcuttur"

'ATK'YE GÖTÜRÜLÜP DERHAL TAHLİYE EDİLMELİDİR'

Pandemi sürecinde tedaviye götürülmediği ve kontrolleri yapılmadığı için Morsümbül'ün hastalıklarının derinleştiğini belirten Çiçek, "Hapishane ortamının hastalıkları daha da derinleştirdiği ve başka hastalıklara neden olduğu, infaz ertelemesi başvurusunun yapıldığı ve engelli raporunun varlığı göz önüne alınarak Eser Morsümbül, ATK’ye götürülüp derhal tahliye edilmelidir" diye konuştu. (DUVAR)