İHD Diyarbakır Şubesi: Zırhlı araç ve kolluk hakimiyetindeki araç kazalarında 15 yılda 21 çocuk öldü

Yüksekova'da uzman çavuşun çarptığı Erdem Aşkan'ın ölümü üzerine İHD Diyarbakır Şubesi, kaza raporunu güncelledi. Zırhlı araç ve kolluk güçlerinin karıştığı kazalarda 21'i çocuk 44 kişi öldü.

Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan, uzman çavuşun kullandığı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. İnsan Haklar Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu”nu güncellenecek konuya dikkat çekti.

İHD'nin yayınladığı güncel rapora göre, Erdem Aşkan'ın yaşamını yitirmesi ile birlikte, 7 Haziran 2023 tarihi itibari ile Kürt kentlerinde son 15 yılda meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirirken, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralandı.

'ÇARPMALAR YAYGIN BİR HAL ALDI'

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "Raporun verilerine göre de anlaşılacağı üzere; Kürt kentlerinde, Kürt meselesi ile bağlantılı şiddet ve çatışmaların yoğun gerçekleştiği yaşam alanlarında sınırsız sayıda bulundurulan, sürekli devriye halindeki zırhlı askeri araçların kuralsız kullanımı nedeni ile çarpmalar yaygın bir hal almıştır ve yaşam hakkı ihlaline sebep olmaya devam etmektedir."

'SEBEBİ CEZASIZLIK POLİTİKASI'

İHD Diyarbakır Şubesi yaşanan yaşam ihlallerine karşı 3 maddelik çözüm önerisi de sundu:
1. Bilimsel raporlarla sosyal yaşam alanlarında kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiş olan zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasını,
2. Bölgede görev yapan kolluk görevlilerinin yurttaşların yaşam hakkını tehlikeye sokacak şekilde özensizce araç kullanımı sonucunda yaşanan ihlallere karşı caydırıcı tedbirlerin alınmasını,
3. Cezasızlık politikası nedeni ile ölüme ve yaralanmalara yol açan eylemlerin failleri olan kolluk görevlileri hakkında etkin bir biçimde adli ve idari soruşturmaların yürütülmesini talep ediyoruz."