İHD Diyarbakır Şubesi: Öğrenciler serbest bırakılmalı, işkence failleri soruşturulmalı

İHD Diyarbakır Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi'ne yönelik baskı ve gözaltılara son verilmesini istedi. Açıklamada "Gözaltına alınan öğrenciler derhal serbest bırakılmalı, kolluk tamamen üniversite dışına çıkarılarak öğrencilerin her türlü baskıdan uzak bir biçimde eğitim ve öğretim hakları sağlanmalı, öğrencilere yapılan işkence ve kötü muamele fiilleri derhal soruşturulmalıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasını protesto eden öğrencilere yönelik polis saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Öğrencilere yönelik baskı ve gözaltılara son verilmesi istenen açıklamada, “Öğrencilere yapılan işkence ve kötü muamele fiilleri derhal soruşturulmalıdır” denildi.

Açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi yeni rektörünün bilimsel ve akademik özerklikten yoksun bir şekilde atanmasına karşı üniversite öğrencilerinin gösterdikleri barışçıl protestolarda öğrenciler, kolluk güçlerinin orantısız ve sert müdahalelerine maruz kalmıştır. Basın organlarından ve sosyal medya mecralarında paylaşılan görüntülerde, öğrenciler işkence ve kötü muamele varan uygulamalarla gözaltına alınmıştır” ifadeleri yer aldı. 

'EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKLARI İHLAL EDİLMEKTEDİR'

İHD açıklamasının devamında şöyle denildi:
"Tarihi Antik Yunan’a kadar dayanan üniversiteler; özgür düşünce, bilim ve demokrasinin beşikleridir. Üniversitelerde en aykırı düşüncelerin bile serbestçe ifade edilebilmesi gerekirken, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin ‘Kayyum Rektör’ olarak niteledikleri Melih Bulu’nun istifası ve kendi rektörlerini seçme talepleri kriminalize edilmiştir. Tüm bu olaylar başta Anayasa ve uluslararası sözleşmeler olmak üzere hukukun temel kriterleri ile tanınan toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı ile eğitim ve öğretim hakları ihlal edilmektedir.
Gözaltına alınan öğrenciler derhal serbest bırakılmalı, kolluk tamamen üniversite dışına çıkarılarak öğrencilerin her türlü baskıdan uzak bir biçimde eğitim ve öğretim hakları sağlanmalı, anayasal ve demokratik protestolara müdahale edilmemelidir. Öğrencilere yapılan işkence ve kötü muamele fiilleri derhal soruşturulmalıdır. Üniversitelerin özerkliği bağlamında rektör seçimlerinin demokrasi kültürüne uygun olarak, akademisyen ve öğrencilerin belirleyici olduğu şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.”