İHD Diyarbakır Şubesi gözaltında kaybedilen Mehmetcan Ayşin’i sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının hakikat ve adalet arayışı, 659'uncu haftasını geride bıraktı. Bu hafta, 1994'de Diyarbakır'da gözaltında kaybedilen Mehmetcan Ayşin'in akıbeti soruldu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdiği oturma eylemlerinin 659'uncusu, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kayıp resimlerinin taşındığı ve kayıp resimlerinin bulunduğu dev pankartın açıldığı eyleme, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yıldırım ve insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylemde, 5 Mayıs 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kılıçlı köyünde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Mehmetcan Ayşin'in akıbeti soruldu. 

GENÇ, YAŞLI TÜM ERKEKLER GÖZLTINA ALINDI

Ayşin'in kaybedilme hikayesini paylaşan Avukat Derya Yıldırım, şunları belirtti:

"Zorla kaybedilen Mehmetcan Ayşin’in babasının anlatımlarına göre; 05 Mayıs 1994 tarihinde Liceye bağlı Kılıçlı köyüne askerler tarafından baskın düzenlenir. Askerlerin Bolu Tugayı'ndan gelen askerler olduğu söylenir. Köyde bulunan genç ve yaşlılar dâhil tüm erkekler gözaltına alınır. Çoğu bir gün sonra serbest bırakılır. Serbest bırakılmayan 8 kişiden 7’si de, bir hafta içerisinde serbest bırakılır. Ancak Mehmetcan Ayşin, bırakılmaz. Mehmetcan Ayşin, serbest bırakılmayınca aile girişimlerde bulunur. DGM’ye başvuruda bulunan ailenin, dilekçesi geri çevrilerek işleme konulmaz. Ardından OHAL valiliğine başvuran aile, Asayiş Komutanlığı’na gönderilir.

AYŞİN’DEN 26 YILDIR HABER YOK

Lice Asayiş Komutanlığı aileye, söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını bildirir. Mehmetcan Ayşin, gözaltına alındıktan sonra önce Lice Tugay komutanlığında 5 gün tutulur ve gözaltına alınanların tümü işkenceye maruz kalır. Mehmetcan Ayşin’in, gözaltında bulunduğu sırada, Bolu Tugay Komutanlığı'na bağlı birliklerin yerleştirildiği, Lice Yatılı Bölge Okul'una götürüldüğüne gözaltındaki diğer kişiler tanık olur. Aile pek çok ilgili kurum ve kuruluşlara müracaatta bulunur. Ancak bu girişimlerinden hiçbir sonuç alınamaz. Mehmetcan Ayşin’den, 05 Mayıs 1994 tarihinden itibaren hiçbir haber alınamaz." 

‘KAYIP YAKINLARININ YANINDA OLUN’

İnsan hakları derneği olarak kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılmasına dair verdikleri mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürme kararlılığında olduklarını belirten Yıldırım, kayıp yakınlarının yanında olmanın ve dayanışma halinde olmanın önemine işaret etti. "Çünkü bu ciddi bir mesele" diyerek konuşmasını sürdüren Yıldırım "Ve bir şekilde sonuçlanması gerekiyor. Yıllardır devam eden bu mücadelede herkesi kayıp yakınlarının yanında görmek isteriz" ifadelerini kullandı. Yıldırım’ın konuşmasının ardından Mehmetcan Ayşin ve tüm kaybedilenler için oturma eylemi gerçekleştirildi. (DUVAR)