İHD, Cemil Kırbayır'ın akıbetini sordu

İHD İzmir Şubesi 12 Eylül darbesinden sonra gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın hikayesini paylaşarak insanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla düzenlediği kayıplar eyleminde, bu hafta 12 Eylül 1980 darbesinden bir gün sonra gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın akıbetini sordu. Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen dernek üyeleri, “Kayıplar belli failler nerede” ve “Kayıplar vicdanındır sahip çık” yazılı pankartlar taşıdı.

Açıklamada konuşan İHD İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Caner Canlı, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Eğitim Enstitüsü öğrencisi Kırbayır'ın, Kars’ın Göle ilçesindeki evinden 12 Eylül darbesinin ertesi günü askerler tarafından gözaltına alındığını söyleyen Canlı, götürüldüğü 9'uncu Kolordu Sıkıyönetim Komutanlığı’na bağlı merkezden Kars Emniyeti tarafından üç kişiyle alınarak işkence merkezine dönüştürülen Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’ne getirildiğini aktardı.

'KIRBAYIR AĞIR İŞKENCE SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ'

Burada MİT, emniyet ve askeri personel tarafındn işkence ile sorgulanan Kırbayır'ın ağır işkence sonucu öldürüldüğünü söyleyen Canlı, "Cemil Kırbayır ve diğer gözaltındaki kişilerin sorgulamalarını yapanlar; Kemal Kartal, Mehmet Haytan, Semih Güney, Kureyşin Tepedereli ve Köse lakaplı Ahmet isimli kişilerdi. Mehmet Haytan ile Kemal Kartal, Ulaş Korkmaz'ı da işkencede öldürmüş, ceza almışlardı ama cezaları infaz edilmedi, edilmediği için de bu suçları islemeye devam ettiler" dedi.

Kendisinden haber almak için bekleyen ailesine "Cemil gözaltında firar etti, onu bir daha bize sormayın" denildikten sonra Kırbayır ailesinin ve sonrasında insan hakları derneğinin 41 yıllık mücadelesinin başladığını söyleyen Canlı, Kırbayır'ın annesi Berfo Ana'nın oğlunun kemiklerini bulamadan vefat ettiğini kaydetti.

'İNSANLIK SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ'

Suçluların cezalandırılmadığını belirten Canlı, insanlık suçlarında zaman aşımı olmayacağını vurgulayarak son olarak şunları söyledi:

"Devlet ; Berfo Anaya verdiği sözü tutmadı. Ne oğlu Cemil'in kemikleri bulundu ne de katilleri yargılandı ve ne yazık ki yine katiller korundu. Yargıtay 8.Dairesi bu davada zaman aşımı uygundur kararı verdi. Bu günlerde Kars Cumhuriyet Bassavcılığı'nın kararı bekleniyor. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak bir kere daha görmek istemeyen gözlere, duymak istemeyen kulaklara sesleniyoruz. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Cezasızlık ve zaman aşımı geleneğinden vaz geçilmelidir. Berfo Ana'nın ve Cumartesi Annelerinin talebi talebimizdir." (DUVAR)