İHD: Bu toprakların kadın direnişine her zamankinden daha çok ihtiyacı var

İHD İzmir Şubesi, Barış Nöbeti eylemi gerçekleştirdi: Kadınlar barış, özgürlük, eşitlik istiyor. Mücadele edeceğiz, kazanacağız. Bu toprakların kadın direnişine her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, her ayın ilk cuma günü düzenledikleri "Barış Nöbeti" eyleminin ikincisini “Kadınların barışa ihtiyacı var” sloganıyla gerçekleştirdi.

Dernek binasında gün boyunca süren nöbet eylemini birçok kadın örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ziyaret ederken, binaya “Kadınların barışa ihtiyacı var” yazılı pankart asıldı.

Nöbet eyleminin ardından dernek üyeleri, Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı açıklamada “Kadınlar barış istiyor” yazılı pankart taşındı.

'İRANLI KADINLARIN YANINDAYIZ'

Dernek adına açıklama yapan İHD Kadın Komisyonu üyesi Cemile Karakaya "cinsiyet ayrımcılığı rejiminden bıkan İranlı kadınların, kadınlar barış istiyor" diyerek yanında olduklarını söyledi.

Karakaya, "Kadınlar, ölümden değil yaşamdan yana ses çıkardıkça kadın bedeni üzerinden eril şiddet yeniden üretiliyor. Kadınların barış dediği ilk günden bugüne geldiğimizde ise değişmeyen tek şeyin kadınların barış talebi olduğunu görüyoruz. Savaşların sonucu hep aynı: Zorla yerinden edilen insanlar, ölümler, kayıplar ve yoksulluk. Kadınlar; savaş dönemlerinde işsizlik, hastalık, açlık gibi durumlarla mücadele ederken savaş sonrası süreçte ise silahlara ayrılan bütçe nedeniyle eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden mahrum kalıyor" dedi.

"Savaş dönemlerinde ganimet olarak görülen kadınların maruz kaldığı cinsel şiddet de cezasızlıkla sonuçlanıyor" diyen Karakaya, "Savaşın sona ermesi kadına yönelik şiddeti sona erdirmiyor aksine erkek otoritesine dayanan örgütlenme şekli güçleniyor ve yapısal şiddet gündelik hayatımızda devam ediyor" şeklinde konuştu.

'BU TOPRAKLARIN KADIN DİRENİŞİNE HER ZAMANKİNDEN ÇOK İHTİYACI VAR'

Kadınların ne savaşa giden süreçte ne barış müzakerelerinde muhatap alınmadığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ifade edilmeyip bu eşitsizliğin sonuçlarının ortadan kaldırılmadığı yerde barışın tesis edilemeyeceğini vurgulayan Karakaya, kadınların barış, özgürlük ve eşitlik istediğini belirterek şöyle devam etti:

"Barışın tesisi için öncelikle savaşın 'savaş' olduğunu kabul etmeliyiz. Aksi takdirde ya sessiz kalıp savaşa, ölüme ve yıkıma ortak olacağız veya en yüksek sesimizle barış talebimizin arkasında duracağız. Yaşadığımız toprakların içinde bulunduğu savaş ortamından çıkışı, kadınların yaşamını tehdit eden bu şiddet ortamının sonuçlarının konuşulması ve barışa giden yolda kadınların sözünü söylemesiyle mümkündür. Tüm bu anlattıklarımızın özü; kadınlar barış istiyor, özgürlük istiyor, eşitlik istiyor. Mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Ve biliyoruz ki; yaşamımızı sürdürdüğümüz bu toprakların kadın direnişine her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Saçlarını özgürce rüzgarda savurmalı, özgürlük şarkılarını okumalıdır kadınlar." (DUVAR)