İFSAK Ezberbozan'ın 'İnşa' sergisi açıldı

Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubunun (İFSAK Ezberbozan) sergisi “İnşa: toplumsal/cinsiyet/mekân/beden”, 16 Ekim-4 Kasım 2021 tarihleri arasında İFSAK Galeri’de izleyicilerle buluşacak.

Fotoğraf: Zeynep Erdoğan
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) bünyesindeki fotoğraf gruplarından Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu (İFSAK Ezberbozan), "Mekânın İnşası ve Toplumsal Cinsiyet" atölyesi sonrası üretilen çalışmaları bugün izleyici ile buluşturdu. Danışmanlığını Gülbin Özdamar Akarçay'ın yaptığı atölyeye katılan 12 katılımcının üretimlerinin yer aldığı "İnşa" sergisi, İFSAK Galeri'de 4 Kasım'a devam edecek.

.

ERİL CİNSİYETİ TEMSİL EDEN BÜTÜN MEKANLARA MESAFE KOYUYORUZ'

Sergiye ilişkin açıklamada bulunan danışman Gülbin Özdamar Akarçay, bu proje ve sergi ile eril cinsiyeti temsil eden bütün inşa edilmiş mekanlara mesafe koyduklarını söyledi.

Akarçay, "Parklarda yürürken, alt geçitlerde karanlıkları atlatmaya çabalarken, adliyelerdeki o devasa iktidar bloklarını kadına yönelik haksızlıklarda harekete geçirmeye çabalarken, ışıl ışıl parlayan işyerlerindeki cinsiyet ayrımının net çizgilerini birebir hissederken, mekânın sadece bir mimari tasarımdan ibaret olmadığını, toplumsal cinsiyetin inşa edildiği ve içselleştirildiği bir dünya olduğunu savunarak mekânı, en bildiğimiz eylemlilik haline fotografik temsillere dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Meryem Güldürdak

'KENDİNİ FARKLI TANIMLAYAN İNSANLARI KUCAKLAYARAK GÖRÜNÜR KILMAK İSTİYORUZ'

“Mekân üzerine inşa edilen tüm yapılar, bir tasarım olarak temsillere dönüşür. Temsil, gerçeğin yerine geçen, onu imleyen olarak anlamı kuran, değiştirendir. Anlam ise dünyanın ve şeylerin içinde saklı değildir, aksine ideolojiler tarafından inşa edilmektedir“ diyen Akarçay, bedeni de bir mekan olarak anlamlandırarak, öğretilen güzelliğe ve estetiğe karşı "tekinsiz" temsiller yarattıklarını söyledi.

Akarçay, "Kendi bedenini ve cinsiyetini sırf o bedende doğdu diye kabul etmek zorunda olan, kendini farklı tanımlayan insanları da kucaklayarak, onları da görünür kılmak istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Zuhal Ateş

İFSAK EZBERBOZAN ERİL TEMSİL BİÇİMLERİNE ALTERNATİFLER YARATMAK AMACIYLA KURULDU

İFSAK Ezberbozan, Mart 2019’da toplumsal cinsiyetin fotoğraf ve sinema alanındaki eril temsil biçimlerine alternatifler yaratarak hiyerarşik olmayan, eşitlikçi bir çalışma zemini sunmak amacıyla kuruldu. 13 kurucu kadın üye, kadınların ve LGBTİQ+ bireylerin sanat alanındaki üretimlerinin neden geri planda kaldığını araştırmak ve bunu tersine çevirmek için neler yapılabileceğini tartışmak hedefiyle yola çıktı. Bu hedef doğrultusunda grup, dernek bünyesinde etkinlikler ve atölyeler düzenlemeye devam ediyor.

Fotoğraf: Sema Kahraman Vurucu

Danışmanlığını Gülbin Özdamar Akarçay’ın üstlendiği Mekânın İnşası ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi'ne katılan isimler ise şöyle;

Ayten Ünal
Gül Sevil Erişi (Danışman Yardımcısı)
Hatice Ayaksız
Hülya Üçpınar
Meryem Güldürdak
Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu
Özlem Güney Bayraktar
Sema Kahraman Vurucu
Tülin Şahin Safi
Zeynep Erdoğan
Zeynep Yılmazoğlu
Zuhal Ateş