IFJ ve EFJ'den Artı çalışanlarına destek

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), 55 gazeteci için Artı Medya yönetimine çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), ‘Türkiye’de 55 gazeteci işsiz bırakılma tehdidiyle karşı karşıya’ başlıklı bir açıklama yayınlayarak Artı Medya yönetimine seslendi. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Endişeliyiz” derken EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez de Almanya ve Hollanda’da bulunan sendikalara meslektaşlarına destek olma çağrısı yaptı.

'KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN' ÇAĞIRISI

IFJ ve EFJ’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Artı TV ve online medya Artı Gerçek çalışanları, asıl işverenin hizmet aldığı iki medya şirketi ile sözleşmesini feshetme kararı nedeniyle işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 22 Mart'ta alınan kararın ardından beş işçi işten çıkarıldı veya istifaya zorlandı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Türkiye'deki üye sendika DİSK Basın-İş [Artı Medya] yönetiminin kararını kınadı ve işçi haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Almanya merkezli Türk televizyon kanalı Artı TV ve online medya Artı Gerçek, Alman-Hollandalı sahiplerinin kontrolünde olan Artı Medya Vakfı'na ait.

Her iki medyanın da çalışanlarının son 4 yıldır maaş zammı almadan çalışıyor olması, onları DİSK Basın İş ile [işveren arasında] 4 Mart'ta imzalanan bir toplu sözleşmeyi müzakere etmeye sevk etti. 22 Mart'ta ise Artı TV Genel Yayın Yönetmeni, DİSK Basın-İş Genel Başkanı’na Artı TV ve Artı Gerçek’e hizmet üreten şirketlerin Artı Medya Vakfı ile olan sözleşmesinin feshedildiğini bildirdi.

DİSK Basın İş işyeri temsilcisi Cenk Kolçak da dahil olmak üzere beş gazeteci kovuldu veya istifaya zorlandı, 55 gazeteci de işten çıkarma tehdidi altında.

DİSK Basın İş yönetimine göre, 4 Mart'ta Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ilke ve yönetmeliklerine göre imzalanan protokol, “Artı TV’nin sesi duyulmayan, ezilen, kadınların, halkın, işçilerin ve LGBTİ+'ların sesi olarak yarattığı değeri onurlandırıyordu.” 

Protokol ayrıca işçilerin sosyal ve ekonomik haklarını koruyan hükümler de içeriyordu.

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana, medya çalışanları, iş tanımlarının dışındaki diğer görevleri yerine getirmeye zorlandı. Bunu reddedenler ise kovuldu.

DİSK Basın İş, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, “İşçilerin adil ücret alma ve iş tanımlarındaki işlere göre çalışma hakkına saygısızlık gösteren yönetimin bu hareketini şiddetle kınıyoruz” dedi.

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, “Bu medyanın Alman ve Hollandalı sahiplerini kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz. Almanya ve Hollanda'daki gazeteci örgütlerini, DJV, dju in verdi ve NVJ'yi Türkiyeli meslektaşlarıyla dayanışma göstermeye ve işverene baskı uygulamaya çağırıyoruz” dedi.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger ise şunları söyledi: “55 gazeteciyi zor durumda bırakacak şekilde sözleşmenin feshedilmesi konusunda gerçekten endişeliyiz. Artı Medya Vakfı'nın sözleşmesini feshetme kararını gözden geçirmesini ve medya çalışanlarının işlerini güvence altına alma seçenekleri konusunda üyemiz DİSK Basın İş ile görüşmelerini talep ediyoruz. Bu işleri kurtarmak için mücadeleye aktif olarak destek vereceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)