İddia: Yusufeli Barajı yapımında mezarlar tahrip edildi

Yusufeli Barajı inşaatı sırasında şirketin mezarları yok ettiğini iddia eden bölge halkı, “Geleceğimizi mahvettiniz, geçmişimizi de elimizden almayın” diyerek duruma tepki gösterdi.

Mezarlığın bulunduğu alan
Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

ARTVİN - Artvin’in Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerine taşınmasına sayılı günler kala ilçede mezarlık tartışması başladı.

Bölge halkı, Yusufeli Barajı inşaat çalışmalarını sürdüren şirketin, aile mezarlarını hafriyatla doldurduğunu ileri sürdü.

Köylüler yol çalışması esnasında patlatılan dinamitler nedeniyle kayaların mezarlara kadar ulaştığını söyledi

‘ÖLÜLERİMİZE SAYGI DUYSUNLAR’

İddialar üzerine bölgeye giden Artvin İYİ Parti İl Başkanı Kemalettin Akgök, belediyenin yeniden mezar tespit çalışması yapmasını isteyerek şunları söyledi: 

Kemalettin Akgök

“Burası tarihi bir mezarlık. Doğru dürüst tespit yapmadan mezar taşlarını indirmek çok yanlış bir iş. Mezarlar bizim tarihimiz. Yetkililerden bu mezarlığın yeniden tespit edilmesini istiyoruz. Bazılarına numara vermişler ama numara verilmeyen, hiç belli olmayanlar da var. Bu bölgede, insanların öldükten sonra buraya gömüldüğü biliniyor. Lütfen mezarlıklarımıza, ölülerimize saygı duysunlar biraz daha itina göstersinler.”

 ‘MEZARLIK DİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ’

Yusufeli’nde yaşayan Fatma Nebahat Polat da, “Mezarlık diye bir şey kalmamış. Burada mezarlığımız, evlerimiz var. Hadi canlılara önem vermiyorsun, hiç olmazsa ölülerimize saygınız olsun. Burası tam 80 yıllık mezarlıktır” dedi.

Fatma Nebahat Polat

Belediyeye giderek konuyla ilgili görüştüğünü anlatan Polat, “40 mezarlığın 15’ini tespit edip isimlerini yazmışlar. 25 mezarlığı da tespit edip isim yazamamışlar. Buradaki mezar sayısı 40 mı yoksa 100 müdür?” diye sordu. Mezarlıkta ailesine ait 8 mezar olduğunu ve hiçbirinde numara olmadığını belirten Polat, “Mezarlık belli değil, tespit de yok. Benim ölülerimi bana versinler” dedi. Yusufeli İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Akyürek de yapılanın cezai sorumluluğu olduğunu ifade ederek, “Çünkü mezara saygısızlığın Türk Ceza Kanunu’nda karşılığı var. Tamam, şirketsiniz, güçlüsünüz, siyasiler arkanızda ama neye yarayacak?” dedi.  

‘GELECEĞİMİZİ YOK ETTİNİZ GEÇMİŞİMİZİ DE ALMAYIN’

Yusufelili Yaşar Bülent Canlı ise mezarlıkta dedesinin, dayısının ve iki kardeşinin mezarlarının olduğunu söyledi. Mezarlığın üst tarafında çalışma yapıldığını aktaran Canlı, ailesinin mezarlarının hafriyat içinde kaldığını anlattı. 

Yaşar Bülent Canlı

“Bu pisliklerini gelip bir an önce kaldırmalarını istiyorum çünkü benim geçmişim orada. Geleceğimizi mahvettiniz, geçmişimizi de elimizden almayın” diyen Canlı yetkililere seslenerek duruma çözüm bulunmasını istedi.