Van'da işkence iddiası: Atı da öldürüldü

Van’da Turgalı Köyü’ne baskın düzenleyen askerlerin Yakup Avan’a işkence ettikleri, sonrasında da Avan’a ait atı öldürdükleri iddia edildi.

Yakup Avan
Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van’ın Özalp ilçesine bağlı Yukarı Turgalı Köyü’nde 2 Nisan gecesi askerler, baskın yaparak 25 yaşındaki Yakup Avan’ı gözaltı almak istedi. Avan, gözaltı sırasında işkenceye uğradığını ve kendisine ait atın askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü öne sürdü.

Gözaltına alınan Avan, "göçmen kaçakçılığı" yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.

‘ÖNCE YAKUP’A İŞKENCE ETTİLER SONRA DA ATINI ÖLDÜRDÜLER’

Olayın görgü tanıklarından olan Yakup Avan’ın amcası Mehmet Avan, yaşananları şu şekilde anlattı: “Sahurdan sonra köyü askerler bastı. Yeğenim olan Yakup Avan’ın evine doğru gittiğimde darp edilerek kelepçelendiğini gördüm. O esnada evin önünde bulanan atı da askerler herkesin gözü önünde vurup öldürdü” dedi.

Mehmet Avan, Yakup Avan'ın kaçakçılıkla ya da herhangi bir suçla hiçbir ilişkisi olmadığını söyleyerek “Tek bir sabıka kaydı da yoktur. Evinin önünde bir insana kolunu kıracak kadar işkence edilmesi ve savunmasız bir hayvanı herkesin gözü önünde öldürülmesi bir vahşettir” diye konuştu.

‘BİR KİŞİ SUÇU NE OLURSA OLSUN İŞKENCE EDİLMEYİ HAK ETMEZ’

Yakup Avan’ın avukatı Samet Aksoy, müvekkiline dönük yapılanların ve aynı şekilde savunmasız bir hayvanın öldürülmesinin ne hukukta ne de vicdan de yeri olduğunu belirtti. Masumiyet karinesinin dikkate alınmayarak bir hukuksuzluğa imza atıldığını vurgulayan Aksoy “Kolluk kuvvetleri devletin kendilerine verdiği unvanları, sıfatları ve yetkileri bu tür durumlarda vatandaşa karşı zor aygıtı olarak kullanmayı tercih ediyorlar. Bir kişi suçu ne olursa olsun darp edilmeyi, işkence edilmeyi hak etmez. Asker ve polis olma durumu kimseye dokunulmazlık zırhı kazandırmaz” ifadelerini kullandı.

Aksoy, hastane tarafından verilen darp raporunda, Yakup Avan'ın sağ ve sol el bilekleri ve parmaklarında kırıkların olduğunu, vücudunun çeşitli yerlerinden darp izlerinin tespit edildiğini belirtti.

KOLLUK KUVVETLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Özalp Jandarma Komutanlığı'na götürülen ve ifadesi alınan Avan, çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği sonrası “göçmen kaçakçılığı yapmak” suçu işlediği iddiasıyla tutuklandı. Avan’ın avukatı Samet Aksoy yapılanlara ilişin Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.