İddia: Senatör Graham oyların çöpe atılmasını istedi

ABD'de Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla tanınan Senatör Lindsey Graham'ın, bazı oyların geçersiz sayılmasını gündeme getirdiği belirtildi. Buna göre Graham, Trump'ın az farkla kaybettiği Georgia eyaletinde, posta yoluyla gönderilen yasal oyların geçersiz kılınması için eyalet sekreterine baskı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump başkanlık seçimlerini kaybettiğini hâlâ kabul etmemişken, kendisine yakınlığıyla tanınan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın bazı oyların 'çöpe atılmasını' önerdiği ortaya çıktı. Buna göre Senato Adalet Komitesi'nin de başkanı olan Graham, Joe Biden'ın az farkla kazandığı Georgia eyaletindeki yeniden sayım sürecinde, belirli bölgelerden gelen posta oylarının geçersiz kılınmasının mümkün olup olmadığını gündeme getirdi.

İddia, Georgia eyalet sekreteri Brad Raffensperger'a ait. Raffensperger, Washington Post ve CNN ile söyleşisinde özetle şunu öne sürüyor: Trump'a yakınlığıyla tanınan Lindsey Graham, Georgia eyaletinde posta yoluyla gelen oylardaki imzaların gerçek olup olmadığının teyit edilmesi sürecini sorguladı; belirli bölgelerden gelen oyların siyasi gerekçelerle imzalar doğrulanmasa bile kabul edilmiş olabileceğini ima etti; ve eyalet sekreteri Brad Raffensperger'a bu bölgelerden gelen tüm posta oylarını çöpe atma yetkisi olup olmadığını sordu. 

Raffspenger, Graham'ın yasal yollarla kullanılan oyların geçersiz sayılmasını ima ettiğini belirterek, "O yolu seçmek istiyor gibi görünüyordu" dedi. Kendisi de Cumhuriyetçi Partili olan Raffspenger, bu ima karşısında şaşkınlık geçirdiğini söyledi.

Graham ise Raffspenger ile sohbetini doğrulasa da, 'yasal oyları çöpe atması için baskı yaptığı' suçlamasını reddetti. Graham, sadece imzaları teyit etme süreciyle ilgili daha fazla bilgi edinmek istediğini çünkü 'Georgia'daki sonucun bütün ülkeyi etkilediğini' söyledi.

16 delegesi bulunan ve geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren Georgia eyaletinde, bu seçimde sandıktan Demokrat aday Joe Biden çıktı. Biden 14 bin farkla eyaleti kazandı. Ancak Georgia yasaları, oy farkının çok az olduğu durumlarda sonucun sağlamasını yapmak için oyların yeniden sayılmasını öngörüyor. Bu seçimlerde de, yaklaşık 5 milyon oy yeniden sayılacak. (DIŞ HABERLER)