İddia: Sağlam dükkânları riskli alan gösterip yeni bina diktiler

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından riskli alan dışında olmasına rağmen, riskli alan bölgesine dâhil edilen iş yerlerinin yıkılarak yerine bina dikildiği iddia edildi.

Yeni binalarla yapılan dükkanlar
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ’da 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından merkeze bağlı Abdullahpaşa Mahallesi’nde 72 dükkânın bulunduğu alan, riskli alan ilan edilerek yıkıldı. Ancak yıkılan dükkânların yerine 4 katlı binalar dikildi.

‘MURAT KURUM, RİSKLİ ALANA ALIP SÖZ VERDİ’

Yıkılan dükkânların olduğu bölgede esnaf olan Ferhat Evsen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kendilerine söz verdiğini belirterek, yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı: “Depremden sonra Abdullahpaşa'nın belli bir bölümü riskli alana alındı. Sonrasında 7 No’lu çarşıda 72 tane esnafın bulunduğu yerde hasarlı ve hasarsız dükkânlar vardı. Fakat riskli alanda değildi. Mart ve nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geldi ve oraları da riskli alana kaydetti. Sonrasında çarşımıza gelip biz esnaflara söz verdi. 'Yıkılan yerlere modern işyerleri yapılacak ve hak kaybınız olmayacak' denildi. Şu anda o bölgeye gittiğimizde apartmanların yapıldığını görüyoruz. Apartmanların altında da 15-25-35 metrekarelik dükkânlar yapılmış. İş yerlerimizin tekrar yapılmasını bekliyoruz. Eğer iş yerlerimiz yapılmazsa biz bina altlarına ruhsat alamayız. Bize söz verilen bağımsız, modern iş yerlerinin mevcut 3. etapta tekrardan yapılmasını istiyoruz. Bu şartlarda biz imalat sektöründeki ruhsata bağlı esnaflar olarak mağdur oluruz.”

‘BİNA DİBİNE MOBİLYACI RUHSATI VERMEZLER’

Esnaflardan Hüseyin Ali Köse ise, “7 No’lu çarşıda bizim atölyemiz vardı. Bakan bey geldi; binaları gezdi, çarşıya baktı ve ‘buranın da görüntüsü bozuk, bunları yıkalım, daha güzel, modern bir çarşı yapalım’ dedi. Dükkânlarımızı yıktılar. Bir baktık ki, iş yerlerimizin yerlerine bina yapılmış. Müstakil dükkânlarımızın üzerine getirdiler bina yaptılar. Bizim de dükkânlarımızı getirdiler bina diplerine verdiler. Onları bize vereceklerini söylüyorlar. Ben mobilyacıyım. Bina dibine mobilyacı ruhsatı vermezler, mağdur olduk. Bir tane benim, bir tane de eşimin dükkânı vardı. Eski dükkânım 100 metrekareydi, şu anda 10-15 metrekarelik dükkânlar yapılmış. Hangi dükkânı bize vereceklerinin bir açıklamasını da yapmadılar. 2 yıl geçmesine rağmen ne açıklama yapıldı, ne bir şeyler söylendi. Orada sadece 2 dükkân ağır hasarlıydı, bizim dükkânlarımızda bir şey yoktu” ifadelerini kullandı.

‘ESNAFLAR, TİCARET HAYATINI SONLANDIRMAK ZORUNDA KALABİLİR’

Esnafların, ticari hayatlarının devamı ile ilgili büyük bir kaygı içerisinde olduğunu belirten DEVA Partisi Elazığ İl Başkanı Mehmet Kangal ise şu değerlendirmede bulundu: “Depremin akabinde her şeyin dört dörtlük olacağı ve kimsenin mağdur olmayacağı imajını veren yetkililer, aradan geçen zaman diliminde kulağa hoş gelen vaatlerini unutmuş durumdalar. Esnafların artık yetkililere güveni kalmadı. Verilen sözlerin aksine gelinen aşamada sadece 20 civarı dükkânın bağımsız nitelikte olduğu, diğer büyük çoğunluğunun bina altına inşa edildiğini görüyoruz. Bu şekilde teslim edilmesi düşünülen dükkânlarda esnaflarımızın ruhsat problemi ile karşılaşacağı ve belki de bir kısmının ticaret hayatını sonlandırmak zorunda kalacağı kesin gibi görünüyor. Bu dükkânları esnafa dayatan zihniyet, hiçbir şekilde ihtiyaçları gözetmedi. Süreç sona ermeden bir an önce buradaki esnaflarımızın sesine kulak vermeli ve gerekli çözümler uygulanmalı.”

 

Etiketler Elazığı deprem