İddia: Rusya, 'sahte saldırı' videosunda Türk İHA'larını kullanacak

ABD'li yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'yı 'işgal etmeye gerekçe göstermek üzere' sahte bir saldırı videosu hazırlayabileceğini söyledi. Videolarda, Türkiye yapımı İHA'ların kullanılacağı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna ordusu ya da istihbaratı tarafından düzenlenmiş gibi görünen sahte saldırılarla, Ukrayna’yı işgal etmek için 'gerekçe üretmeye' çalışacağına dair ellerinde bilgi olduğunu ileri sürdü. Bu kapsamda, Rusya'ya yönelik çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğu sahte Ukrayna saldırılarının Moskova tarafından filme alınacağı, söz konusu görüntülerde Türkiye yapımı insansız hava araçlarının kullanılacağı iddia edildi. 

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın sahte patlamaları gösterecek, cesetleri ve yas tutanları tasvir eden aktörleri kullanacak bir propaganda videosu hazırlığında olduğunu belirtti. Kirby, Moskova'nın planın güvenilirliğini arttırmak için Ukrayna ve Batı tarafından kullanılan askeri teçhizatı da sahneye koyacağını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşma nedenlerinin Rusya'nın Ukrayna'ya 'yönelik istikrarsızlaştırıcı eylemlerinin boyutunu ortaya çıkarmak olduğunu' söyledi ve Rusya'nın 'tehlikeli bir uğraş' içinde olduğu açıklamasını yaptı. 

'BAYRAKTAR YAPIMI İHA'LAR KULLANILACAK'

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili ise, NATO'nun dahlini göstermek için Rusya’nın sahte operasyon kapsamında Türkiye’ye ait Bayraktar insansız hava araçlarını kullanacağını iddia etti. 

PRICE, 'KANIT' SORAN MUHABİRLE TARTIŞTI

Öte yandan basın brifinginde Rusya'nın Ukrayna işgali için sahte video üretebileceğini söyleyen Price, söz konusu iddia hakkında Biden yönetiminin elinde kanıt olup olmadığını soran bir muhabirle tartıştı. Associated Press muhabiri Matt Lee, Price'a kanıt gösterip gösteremeyeceğini sordu. Basın brifinginde yaptığı açıklamanın 'kanıt niteliğinde olduğunu' söyleyen Price, kaynak ve yöntemleri korumak adına 'gizlilik ilkeleri' kapsamında daha fazla detay veremeyeceğini belirtti. (Amerika'nın Sesi/DIŞ HABERLER)