İddia: Rusya kuşattığı Mariupol ve Herson'da yeni yönetimler belirliyor

Rusya'nın ele geçirdiği doğu kentlerinde yeni yönetimler oluşturduğu aktarılıyor. Mariupol'da referandum iddiası gündemdeyken Herson'da 1 Mayıs'tan itibaren ruble para birimi kullanılacağı belirtildi.

Herson'da Rus birliklere karşı eylemler düzenleniyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya'nın saldırıları şiddetlenirken kuşattığı liman kenti Mariupol ve bir diğer doğu kenti Herson'da referandum yapacağı, yeni yerel yönetim belirlediği, bu bölgede para birimi olarak ruble kullanılacağı iddiaları gündemde. Mariupol'da Ukrayna birliklerinin bulunduğu Azovstal fabrikasına dönük kuşatma devam ederken Herson'da ise siviller kentteki Rusya birliklerine karşı eylemleriyle de gündeme geldi.

ABD merkezli Associated Press'in (AP) haberine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başladığı 24 Şubat'ta ilk hedef noktalarından biri olan Herson kentinde Rus birliklerin kontrol sağladığı bölgelerde bir referandum hazırlığı yaptığı belirtiliyor. 

'PANİK DEĞİLİZ'

Habere göre, Herson'da yaşayan öğretmen Olga, “Askerler devriye geziyor ve sessizce dolaşıyor. Sokaklarda insanları vurmuyorlar. Bizi bir şeylerden kurtarmak için geldikleri izlenimi vermeye çalışıyorlar" dedi. 63 yaşındaki Alexander, “Burada olmaları biraz korkutucu. Ancak kimsede panik yok, herkes birbirine yardım ediyor. Rus kontrolü altında olduğu için mutlu olan çok küçük bir azınlık var, çoğunluk Herson'un Rusya'nın bir parçası olmak istemiyor" diye konuştu. 

Herson'da Rus askerlerin gıda ve temel ihtiyaç yardımı yaptığı ancak kentte ilaç krizi yaşandığı belirtilen haberde, Ukrayna para biriminin dolaşımının azaldığı, televizyon kanallarının ise Rusça yayın yaptığı da belirtildi. 

'OY PUSULALARI BASILIYOR'

Herson aynı zamanda Rusya'nın Kırım'a kara koridoru oluşturma hedefi kapsamında stratejik kentlerden biri olarak görülüyor. Rusya'nın yaklaşık bir aydır kuşatma altında tuttuğu kentte Donbass bölgesindeki Donetsk-Lugansk benzeri "Herson Halk Cumhuriyeti" kurmak istediği bu nedenle referandum hazırlığı yaptığı iddia edildi. Ukraynalı insan hakları temsilcisi Lyudmila Denisova, Mayıs ayında referandum için oy pusulalarının basılmaya başlandığını söyledi. 

Herson Belediye Başkanı Igor Kolykhaiev ise kentteki belediye binasının ele geçirildiği ve belediyeye yeni bir yönetim atandığını belirtti. Kolykhaiev, kentte yeni yönetim için referandum düzenlemenin yasadışı olacağını kaydetti.

'RUBLE PARA BİRİMİ KULLANILACAK'

Rusya merkezli Moscow Times'ta yayınlanan habere göre, Rus birlikler Herson bölgesinde yeni bir “askeri-sivil yönetim” atadı. Haberde, eski KGB ajanı Alexander Kobets belediye başkanı, eski belediye başkanı Volodymyr Saldo ise bölge başkanı olarak atandığı belirtildi. 

Yeni bölgesel yönetimin başkan yardımcısı olarak atanan Kirill Stremousov'un ise kentte 1 Mayıs'tan itibaren Rus rublesi kullanılmasına onay verdiği de iddia edildi. Rus haber ajansı RIA Novosti'ye konuşan bir Rus yetkili ise, kentin önceki belediye başkanı Ihor Kolykhayev'in Rusya'yla işbirliği yapmayı reddettiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Herson'da 14 Ukrayna füzesinin düşürüldüğünü belirtti. Kentte dün bir televizyon kulesini hedef alan saldırı düzenlenmişti.

'MÜZAKERELER SONA ERER'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol ve Herson'da referandum düzenleneceği iddialarıyla ilgili "Bu tehdit, gerçek" demişti. Zelenskiy, referandumların yapılması halinde Kiev-Moskova görüşmelerinin sona ereceğini belirtmişti. Rusya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko ise referandum iddialarıyla ilgili "haberi olmadığı" yönünde yanıt vermişti. (DIŞ HABERLER)