İddia: Rönesans'ın kayıpları enkaz altında olabilir

6 Şubat depreminde bin kişinin yaşamını yitirdiği Rönesans Rezidans'ta 54 kişi ise hâlâ kayıp. Aileler, rezidansa ait olduğu iddia edilen enkazda bir iz bulma umudu taşıyor.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Antakya ilçesi Ekinci mahallesinde 'Cennetten bir köşe' sloganıyla satılan Rönesans Rezidans, 6 Şubat depremlerinde yıkıldı, binden den fazla kişinin yaşamını yitirdiği rezidansta, 54 kişi ise hala kayıp. Rönesans Rezidans'ın yakınlarında oturan ve depremin ilk günlerinden itibaren rezidansın arama kurtarma çalışmalarında yer alan Mehmet Şirin, enkazdan çıkan hafriyatın 600 metre ileride boş bir alana döküldüğünü iddia etti. Şirin, bu bölgede tekrar bir arama yapılırsa kayıplara ait kemik ya da bir iz bulunabileceğini düşünüyor.

Mehmet Şirin

'ENKAZDA DEMİR BİLE AYIKLANMAMIŞ'

Rönesans Rezidansta aileler de, Mehmet Şirin de depremden 6-7 gün sonra arama-kurtarma çalışmalarının durdurulduğunu, yıkıma geçildiğini belirtti. Rönesans'ta yıkım başladığında yolların kapalı olduğunu, kamyonların çok uzağa gidemediğini vurgulayan Şirin, olayı şu sözlerle anlattı:

“Depremin ilk günlerinde enkaz yıkım alanları belli değildi. Yolların durumu, trafiği göz önünde bulundurursak enkazın neden rezidansın 600 metre ilerisine getirildiğini anlarız. Ben kamyonları sürekli takip ettim, özellikle gece çalıştılar. Rezidanstan çıkan hafriyat şu an size gösterdiğim yere döküldü. İddia ediyorum üzerine başka hafriyat da dökülmedi. Enkazda kıyafet, yatak, ayakkabı her şey var. Normalde bir binada yıkımdan sonra demir ayıklanır ama bu enkazda demir de ayıklanmamış, olduğu gibi buraya döküldü.”

'BU ENKAZ BİR ŞANS OLABİLİR'

Mehmet Şirin, hafriyatın üzerine yakın zamanda toprak atıldığını, yaz boyunca sıcağın etkisiyle hafriyatın koktuğunu, çevredeki sağlam binalarda oturanların da kokudan şikâyet ettiğini söyledi. Bu hafriyatta yeniden bir arama yapılması gerektiğini dile getiren Şirin, “Enkazdan kayıplara dair bir şeyler çıkacağına inanıyorum. Biz büyük bir felaket yaşadık ama en kötüsü kayıp olan birini beklemek ve ona dair bir parça aramak. Diğer enkazlar üst üste döküldü, kayıpların burada bir şey bulması daha zor. Rönesans için bu enkaz bir şans olabilir” dedi.

Şirin, Rönesans hafriyatının döküldüğü yerde yer alan taş, beton tipi ile Rönesans rezidansın olduğu yerde yer alan betonun aynı olduğunu, bu betonda bir analiz yapılabileceğini söyledi.

Özgür ailesi

'SAVCILARA SESLENİYORUZ: BU ENKAZI YENİDEN ARAYIN'

Rönesans Rezidans'ta aralarında çocukların olduğu kayıp 54 kişi var. Aileler neredeyse bir senedir kayıplarını hastanelerde, mezarlıklarda arıyor. 16 aylık kızı Esila ve 32 yaşındaki eşi Meryem Özgür kayıp olan Bulut Özgür, Mehmet Şirin’in iddiasını bir kayıp yakınından da duyduğunu belirtti. Özgür aylardır gitmediği hastane, çalmadığı kapı kalmadığını ne kızına ne de eşine dair bir ize ulaşabildiğini söyledi. Şirin’in iddiasıyla bir umut doğduğunu vurgulayan Özgür, “Ben savcılardan harekete geçip, söz konusu enkazın yeniden aranmasını istiyorum. Biz aylardır yaşamıyoruz. Belki bir iz buluruz. Devletimizin burada arama yapmasını istiyoruz. Gerekirse biz kayıp yakınları birleşelim, kepçe mi başka bir şey mi lazım biz aratalım” diye konuştu.

'BİR KEMİĞE MUHTAÇ HALDEYİZ'

Suna Öztürk’ün kızı Tuğba Koşar ile torunları üç yaşındaki Mustafa Kemal ve bir yaşındaki Mehmet Akif Koşar, Rönesans Rezidans’ta enkaz altında kaldı ve hâlâ bulunamadı. Aylardır iki torunu ve kızını arayan Öztürk, “Rönesans’ta birkaç gün içinde arama-kurtarma bitirildi, yıkım başladı. Mehmet bey bana da ulaştı ve enkazın götürüldüğü yeri söyledi. Şu an Aksaray’dayım. 6 Şubat’ta Hatay’da olacağım, söylenen yere de gideceğim. Bu bizim için bir umut olabilir. Biz bir kemiğe muhtaç haldeyiz. O kemiği bulabileceğim her umudun peşindeyim. Bir sene dolacak ve hepsi öldü sayılacak, hiç olmamış gibi. Bir mezarları bile yok. Savcılara, devlete, Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Burada yeniden arama yapılsın. Tuğbamın, torunlarımın kemikleri belki buradadır.”

'İKİ HAFTA SONRA ÖLÜ KABUL EDİLECEKLER'

Remziye Bozdemir, oğlu ve gelinin cenazesinin çıktığını ancak 3 yaşındaki torunu Ömer Kutay Bozdemir'e ait hiçbir iz bulamadıklarını vurgulayarak “İki hafta sonra kayıplar ölü kabul edilecek adalet mi bu” dedi. Cumhurbaşkanı’na seslenen Bozdemir şunları söyledi: “Büyük bir acı yaşıyoruz. Bu acı hiç dinmiyor, bitmiyor. Oğlumun, gelinimin bedenine ulaştık ama torunum yok ortada. Nerede, kiminle, sağ mı, öldü mü belli değil. Depremden 5-6 ay sonra da enkazda kemikler bulundu. Gelinimin mezarını yaptırmadım belki oğlunun kemiğini bulup koynuna koyarım diye. Enkazın döküldüğü yeri bilen beyefendinin sözleri bir umut bizim için. Söylenen yerde arama yapılsın. Belki bir şey çıkar.”

HATAY VALİLİĞİ YANIT VERMEDİ

Öte yandan konuya dair bilgi almak için aradığımız Hatay Valiliği sessiz. Valilik’ten ‘konu hakkında bir dönüş yapılacağı’ cevabı verilmesine rağmen herhangi bir açıklama yapılmadı.