İddia: Putin Macron'a Ukrayna sözü verdi

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un dün yaptığı Ukrayna görüşmesi hakkında basına bilgi veren Fransız yetkili: Putin, şu an için askeri adım atmama sözü verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna krizinde arabuluculuk için dün Moskova'ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmesinde 'şu an için Ukrayna yakınlarında yeni askeri girişimlerde bulunmama' sözü verdiği belirtildi. Macron'un da 'stratejik sorulara dair diyalog başlatmayı kabul ettiği' aktarıldı.

İki liderin görüşmesine dair gazetecilere bilgi veren Fransız bir yetkiliye göre, Putin krizde olası bir yatışmanın önünü açmak için şu an için Ukrayna çevresinde yeni askeri girişimlerde bulunmamayı, ayrıca Belarus'ta Ukrayna sınırı yakınında bulunan Rus askerlerini de tatbikatları bitince çekmeyi vaat etti. Bununla birlikte, Putin'in kendisi, Macron'la altı saat süren görüşmenin ardından Moskova'nın bu tür tavizler vereceğine dair bir açıklama yapmamıştı.

Fransız yetkili, Macron'un da Rusya'dan gelecek bu adımlara karşılık olarak 'stratejik sorular konusunda diyalog başlatmayı kabul ettiğini' söyledi. Yetkili bu konuya dair bir ayrıntı vermedi.  

Yetkiliye göre, iki lider aynı zamanda Ukrayna krizinde Fransa ile Almanya'nın arabulucu olduğu Normandiya Formatı çerçevesinde diplomasiyi hızlandırmakta da uzlaştı. 

Rusya tarafı Ukrayna'yı işgale hazırlandığı suçlamasını reddederken, NATO'nun Kiev'i de kapsayacak şekilde genişlememesi ve Batı ittifakının Rusya sınırları yakınlarına füzeler yerleştirmemesi dahil, bazı güvenlik garantileri talep ediyor.

Macron'un bugün Kiev'i de ziyaret etmesi planlanıyor. (DIŞ HABERLER)