İddia: Putin iktidarının ilk yıllarında NATO'ya katılmak istedi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, iktidarının ilk yıllarında NATO'ya katılmak istediği iddia edildi. Eski NATO eski genel sekreteri Robertson, Putin'in 'Batı'nın parçası olmak istediğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO'nun eski genel sekreterlerinden George Robertson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, iktidarının ilk yıllarında ittifaka katılmak istediğini öne sürdü. Robertson, Putin'in Batı Avrupa'nın parçası olmak istediğini iddia etti.

1999-2004 arasında NATO genel sekreterliği yapan Robertson, ilk görüşmelerinde Putin'in kendisine 'Rusya'nın batı Avrupa'nın parçası olmasını istediğini' açıkça ifade ettiğini belirterek, "Rusya'nın o dönemde dışında olduğu o güvenli, istikrarlı, refah içindeki batının parçası olmak istiyorlardı" iddiasında bulundu. 

'BİR SÜRÜ ÖNEMSİZ ÜLKEYLE SIRADA BEKLEMEYİZ' DEMİŞ 

Robertson, Putin'in bununla birlikte NATO üyeliğinin olağan başvuru sürecinden geçmeyi ve 'önemi olmayan bir sürü ülke ile birlikte sırada beklemek istemediğini' de söyledi. Robertson'ın iddiasına göre Putin kendisine "Bize ne zaman NATO'ya katılmamız için davette bulunacaksınız?" diye sordu; "Biz kimseyi NATO'ya davet etmeyiz, onlar başvururlar" yanıtını alınca da "Biz, bir önemi olmayan bir sürü ülkeyle sırada beklemeyiz" dedi.

Robertson, bu iddiaları, eski CNN muhabiri Michelle Kosinski ve eski MI6 şefi Richard Dearlove tarafından sunulan podcast programında dile getirdi. Eski NATO genel sekreterinin sözlerini haberleştiren The Guardian gazetesiyse, Putin'in 2000 yılında iktidara gelmesinden kısa süre önce BBC ile söyleşisinde NATO'ya olası katılımı reddetmediğini hatırlattı. Putin bu söyleşide 'Rusya'nın görüşlerinin eşit bir ortak olarak dikkate alınması halinde' ittifaka katılabileceklerini ve 'NATO'yu bir düşman olarak görmekte zorlandığını' belirtmiş, "Rusya Avrupa kültürünün bir parçasıdır. Ülkemi, Avrupa'dan ve genellikle 'uygar dünya' diye andığımız şeyden izole bir halde düşünemiyorum" demişti. (DIŞ HABERLER)