İddia: Pelosi'nin Kongre baskınında çalınan bilgisayarı Rusya'ya satılacaktı

ABD'de 6 Ocak günü Donald Trump taraftarlarının düzenlediği Kongre baskınında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisinden çalınan bilgisayarın Rus istihbaratına satılmaya çalışılmış olabileceği belirtildi. Kongre'yi basan Riley June Williams isimli kadın, eski sevgilisi olduğunu söyleyen bir kişi tarafından FBI'a iihbar edildi.

Fotoğraf: Riley June Williams
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi’nin Donald Trump yanlıları tarafından işgal edilmesine ilişkin soruşturmayı yürüten yetkililer, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisinden çalındığı belirtilen diz üstü bilgisayarın Rus istihbaratına satılmaya çalışılıp-çalışılmadığını inceliyor. Kongreyi basanlardan Riley June Williams isimli Pennsylvanialı bir kadın, Pelosi'nin diz üstü bilgisayarını Rus istihbaratına satmayı planlamakla suçlanıyor.

FBI, söz konusu iddianın soruşturulduğunu belirtirken, ihbarın Williams'ın eski sevgilisi olduğunu söyleyen bir kişiden geldiği kaydedildi. Williams, 6 Ocak günü Kongre binasına yasa dışı şekilde girmek ve içeridekileri Pelosi’nin ofisine yönlendirmekle suçlanıyor.

'PLAN HAYATA GEÇİRELEMEDİ'

İhbar eden kişi, Williams’ın diz üstü bilgisayarı ya da hafıza diskini Rusya’daki bir arkadaşına satmayı amaçladığını ve bu kişinin de daha sonra cihazı Rusya’nın yabancı istihbarat servisi olan SVR’ye satmayı planladığını iddia etti. İhbara göre, cihazın Rusya’ya iletilmesi planı, bilinmeyen sebeplerden dolayı hayat geçirilemedi.

FBI’dan yapılan açıklamada, Williams’ın Pennsylvania’da annesiyle birlikte yaşadığı belirtilen adreste artık bulunmadığı, telefon numarasının artık geçerli olmadığı ve sosyal medya hesaplarını da kapattığı aktarıldı. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin sözcüsü Drew Hammill, konuya ilişkin yorum yapmadı. Hammill, Kongre baskınından iki gün sonra Temsilciler Meclisi’nde sunumlar sırasında kullanılan diz üstü bilgisayarın Pelosi’nin ofisindeki konferans salonundan çalındığını belirtmişti. Bu diz üstü bilgisayarla Williams’ın çalmakla suçlandığı cihazın aynı olup-olmadığı belirsiz.

Kongre binasındaki ofislerden elektronik cihazların çalınması, yetkililerin bir süredir kaygıyla gündeme getirdiği bir konuydu. ABD Savcı Vekili Michael Sherwin, olayın ardından yaptığı açıklamada, elektronik cihazların çalınmasının ulusal güvenlik unsurlarını tehlikeye atmış olabileceğini söylemişti. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)