İddia: Netanyahu gizlice Suudi Arabistan'a gitti, Selman ve Pompeo ile görüştü

İsrail medyası, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dün gizlice Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu. Buna göre Netanyahu, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla üçlü görüşme yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle başlayan 'Arap ülkeleriyle normalleşme' sürecinde çarpıcı bir gelişme yaşandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dün gizlice Suudi Arabistan'a gidip, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla üçlü görüşme yaptığı belirtildi.

'MOSSAD BAŞKANI EŞLİK ETTİ'

İsrail kamu radyosu ve ordu radyosu, Netanyahu'nun dün Suudi Arabistan'ı gizlice ziyaret ettiğini duyurdu. İsrail gazetesi Haaretz ise ziyarette Mossad Başkanı Yossi Cohen'in de Netanyahu'ya eşlik ettiğini yazdı. Haaretz'e göre Netanyahu, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısındaki Neom kentine özel bir jetle kısa bir ziyaret gerçekleştirdi. Prens Selman ile ülkeyi ziyaret etmekte olan Pompeo'nun dün bu kentte görüşeceği, daha önceden basına açıklanmıştı.

Haaretz, söz konusu uçuşun internetteki uçuş takip uygulamalarında da görüldüğünü yazdı. Ancak Netanyahu'nun ofisi iddiaları henüz teyit etmedi.

BAE VE BAHREYN'LE NORMALLEŞE FİLİSTİNLİLERİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

İsrail'in, ABD'deki Donald Trump yönetiminin girişimleriyle, büyük ölçüde İran karşıtlığına dayalı olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile imzaladığı normalleşme anlaşmaları Filistinlilerin tepkisini çekmişti. Son dönemde, İsrail hükümetinin Sudan'da Ömer El Beşir'in devrilmesi sonrası yönetime gelen geçiş hükümetiyle de yakınlaşma içerisinde olduğu belirtilmişti.

Riyad yönetimi ise şu ana dek resmi olarak İsrail'le normalleşmeyi reddediyor; Filistinlilere vaat edilen bağımsız devletin hayata geçirilmesini şart koşuyordu. Bununla birlikte Suudi Arabistan, İsrail havayollarının son dönemde Körfez'deki yen, duraklarına ve Asya'ya uçarken Suudi hava sahasını kullanmasına izin vermişti. (DIŞ HABERLER)