İddia: NATO toplantısında Çavuşoğlu ile Pompeo arasında kavga çıktı

NATO dışişleri bakanlarının dün düzenlediği toplantıda, Dışişleri Bakanı ile Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo arasında kavga çıktığı öne sürüldü. İddiaya göre, iki bakan başta Doğu Akdeniz ve S-400'ler olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık yaşadı; Türkiye'nin toplantının sonunda 'izole edildiği' ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının ittifakta reform arayışını ele almak için düzenlediği videokonferans toplantısına, Dışişleri Bakanı ile Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'nun kavgasının damga vurduğu öne sürüldü. İddiaya göre, toplantıda iki bakan arasında sert bir tartışma yaşanırken, Türkiye tezlerinde yalnız kaldı.

'RUSYA'YA HEDİYE VERDİNİZ'

Amerikan haber sitesi Politico'nun ittifak üyelerinin heyetlerine dayandırdığı habere göre, tartışma NATO dışişleri bakanlarının dünkü toplantısında yaşandı. Pompeo'nun ABD Dışişleri Bakanı olarak katıldığı son NATO toplantısında 'Türkiye'yi Akdeniz'deki NATO üyeleriyle gerilimi yükseltmek ve S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak Rusya'ya hediye vermekle' suçladı.

'AVRUPALI MÜTTEFİKLERİ ÖRGÜTLÜYORSUNUZ'

Çavuşoğlu'ysa, Pompeo'yu, 'Avrupalı NATO üyelerine telefon ederek Türkiye'ye karşı örügtlemeye çalışmak, bölgesel ihtilaflarda sorgulamaksızın Yunanistan'ın tarafını tutmak ve Ankara'ya Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemlerini satmamakla' itham etti. Çavuşoğlu'nun ABD'yi ayrıca 'Türkiye IŞİD'le savaşmışken Suriye'de Kürt terör örgütlerini' desteklemekle suçladığı belirtildi. Çavuşoğlu'nun, ABD ile Fransa'nın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'ı desteklediğini söylediği de aktarıldı.

FRANSA VE YUNANİSTAN POMPEO'YA DESTEK VERDİ

Habere göre aralarında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da bulunduğu bazı bakanlar Pompeo'ya destek verdi. Fransız Bakan'ın, 'Ankara'nın tavrını kınadığı' ve 'Türkiye'nin Rusya'nın saldırgan müdahaleciliğini taklit etmesi halinde NATO'da birlik sağlanamayacağını' söylediği belirtildi. Habere göre, Çavuşoğlu'nun Pompeo ve ABD'yi Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan'ın lehine olacak bir şekilde 'maksimalist' bir pozisyon benimsemekle suçlamasının ardından, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias araya girerek "Yunanistan maksimalist ise uluslararası hukuk da öyle" dedi. 

POLITICO: TÜRKİYE İZOLE EDİLDİ

Politico, "Toplantının sonuna gelindiğinde, Türkiye'nin, ittifakın 30 üyesi arasında fiilen izole edildiği açıktı.

İDDİA: ÇAVUŞOĞLU NATO'YA LİBYA ÇAĞRISINDA BULUNDU

Çavuşoğlu'nun, NATO'nun Libya'daki iç savaşta bir rol oynaması yönündeki çağrısı, Türkiye'yi Trablus hükümetine silah ve paralı asker göndererek ihtilafı tırmandırmakla suçlayan diğer ülkelerce reddedildi" ifadelerini kullandı.  

Politico'ya konuşan bazı diplomatlar ise Pompeo'nun katıldığı son toplantıyı, "Joe Biden'ın yeni yönetimini zor durumda bırakacak ayrılıklar yaratmak için kullandığını" öne sürdü. (DIŞ HABERLER)