İddia: Lavrov ile Blinken arasında Ukrayna nedeniyle hararetli bir tartışma yaşandı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın, geçtiğimiz hafta biraraya geldikleri yemekte Ukrayna nedeniyle hararetli bir tartışma yaşadığı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington-Moskova hattındaki Ukrayna gerilimi dinmiyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in salı günü video konferans yoluyla bir görüşme yapacağı açıklanırken, iki ülkenin dışişleri bakanlarının perşembe günü biraraya geldikleri yemekte Ukrayna nedeniyle hararetli bir tartışma yaşadığı ortaya çıktı.

Amerikan haber sitesi Bloomberg'e konuşan kaynaklar, 2 Aralık'ta AGİT Dışişleri Bakanlar Toplantısı çerçevesinde Stockholm'de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken arasında Ukrayna'daki durum nedeniyle hararetli bir tartışma yaşandığını söyledi. İddiaya göre iki bakan, 'Ukrayna'ya karşı Rus saldırganlığının söz konusu olması halinde Batı'nın alacağı önlemler' gündeme gelince tartıştı.

Sputnik'in aktardığı haberde, "Putin'in birliklerinin sınır yakınında konuşlanması nedeniyle Ukrayna'ya karşı Rus saldırganlığı tehdidine karşılık vermek adına ABD'li ve Avrupalı müttefiklerin de yaptırımlar dahil çeşitli yollar aradığının söylenmesinin ardından, görüş alışverişi gergin bir şekilde ilerlemeye başladı" ifadeleri kullanıldı.

Kaynaklara göre Lavrov, Blinken'a 2014'te Kiev'de yaşanan olayların 'devlet darbesi' olduğunu anımsatıp NATO ve AB'yi farklı görüşteki kişileri bastırmak ve Rusya'yı tehdit etmekle suçladı. Blinken ise NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu belirterek eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e sadık güçlerin Kiev'de barışçıl protestoculara ateş açtığını ve 100'den fazla kişiyi öldürdüğünü söyledi.

ABD ve NATO, son dönemde Rusya'nın Ukrayna sınırına asker ve teçhizat yığdığına dair sayısı giderek artan ve sıklaşan iddialar ortaya atıyor. Rusya ise bu suçlamaları kesin dille reddederek, ülke toprakları içinde yapılan askeri intikallerin Moskova'nın meşru hakkı olduğunu ve Ukrayna'ya saldırma gibi bir planlarının olmadığını vurguluyor. (Sputnik, DIŞ HABERLER)