İddia: İstanbul'da Zindaşti operasyonu, 11 gözaltı

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) uyuşturucu baronu olarak tanınan Zindaşti'nin adamlarına yönelik İstanbul'da düzenlediği operasyonda 11 kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.

Naci Şerifi Zindaşti
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın, İstanbul'da bir rejim muhalifini kaçırması ile ilgili bir soruşturma kapsamında yapılan operasyonda uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti ile irtibatlı olduğu belirtilen 11 kişinin gözaltına alındığı öne sürüldü.

Bu sabah ilk olarak iktidara yakın Sabah gazetesinde yer alan daha sonra TRT ve diğer televizyon kanallarında da verilen habere göre, soruşturma İsveç’te 14 yıl sürgün hayatı yaşayan İranlı muhalif Habib Chaab'ın Türkiye’ye geldikten sonra ortadan kaybolmasıyla başladı. MİT’in yürüttüğü soruşturmada elde ettiği deliller sonucunda İranlı muhalifin, İran istihbaratının kontrolünde bulunan Zindaşti tarafından eski eşi kullanılarak tuzağa düşürüldüğü sonucuna ulaşıldı.

İRAN'A KAÇIRILDI

Haberlerde aktarıldığına göre eski eşi, Chaab’ı İsveç’ten kendisini görmek ve 100 bin euro borç vermek vaadiyle İstanbul’a çağırdı. Chaab da 9 Ekim'de Beylikdüzü’ndeki bir adrese geldi. Eski eşinin içinde bulunduğunu düşündüğü minibüse bindi. Ama bindiği anda bayıltılarak kaçırıldı. Zindaşti’nin adamları, alternatif yollardan Van’a ulaşarak Chaab’ı İran’a götürdü. Soruşturmayı derinleştiren MİT, Zindaşti için çalışan ve olaya karışan 11 kişiyi gözaltına aldı.

'TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ GERİLEBİLİR'

Olay dış basında da yer aldı. Washington Post gazetesine konuşan bir Türk yetkili, Zindaşti örgütünün Chaab'ı İran istihbaratının talebiyle kaçırdığını söyledi. Yetkili, İranlı Arapların bağımsızlığını savunmasıyla tanınan Chaab'ın, 9 Ekim'de Saberin S. isimli bir kadınla buluşmak üzere İstanbul'a geldiğini belirtti.

Buna göre, Chaab o akşam İstanbul'a indikten sonra, Beylikdüzü'nde bir benzin istasyonunda Saberin S. ile buluştu. Bir gün önce sahte bir İran pasaportuyla Türkiye'ye girdiği tespit edilen Saberin S., Chaab'ı bir minibüste bekliyordu. Chaab minibüse bindiğinde uyuşturucuyla uyutuldu, elleri ve ayakları bağlandı. Bu minibüsle Van'a götürülü; burada bir insan kaçakçısı tarafından sınırın öbür tarafına geçirildi. Saberin S. de İran'a döndü. Gazeteye konuşan Türk yetkili, bu olayla bağlantılı 11 kişinin gözaltına alındığını, Zindaşti'nin ise hâlâ İran'da olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Washington Post Chaab'ın İstanbul'da kaçırılmasının muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini hatırlattığını belirtirken, bu olayın ardından Türkiye-İran ilişkilerinde gerilim yaşanabileceği yorumu yaptı.

İRAN'DAN TÜRKİYE'YE KAÇMIŞTI

İran istihbaratına çalıştığı belirtilen Naci Şerifi Zindaşti uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle İran’da hakkında idam kararı alınınca Türkiye’ye kaçtı. 2007’de bu kez cinayet suçlamasıyla Türkiye’de yargılandı. FETÖ soruşturmasında aranan eski savcı Zekeriya Öz tarafından gizli tanık olarak kullanıldı.

Daha sonraki yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı, silahlı suç örgütü kurma, adam kaçırma ve öldürme suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında iddianame hazırlandı. 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıl hapis cezası istenen Zindaşti, 2018 yılında ortadan kayboldu. Yakalandıktan sonra tahliye edilmesi konusunda kısa süre önce korona virüsü nedeniyle vefat ettiği açıklanan AK Partili eski milletvekili Burhan Kuzu'nun aracılık ettiği dava dosyasına yansıyan Zindaşti daha sonra tekrar İran’da ortaya çıktı. Türkiye tarafından aranan Zindaşti’nin suç faaliyetlerini İran’da sürdürdüğü belirtiliyor. 

CHAAB İLK DEĞİL

Kaçırılan Habib Chaab ise İran’daki Arap azınlığın bağımsızlığını savunuyor, Arap Mücadele Hareketi’nin İsveç kolunu yönetiyordu. Yakın zamanda Chaab gibi kaçırılan bir diğer muhalif isim de Fransa’da yaşayan İranlı muhalif Ruhollah Zam olmuştu. Zam tuzak kurularak Irak’a getirilmiş, oradan da İran’a kaçırılmıştı. Popüler bir sosyal medya kanalını yöneten Zam, geçtiğimiz günlerde idam edildi.