İddia: FARC'ın eski lideri Ivan Marquez Venezuela'da öldü

Venezuela'da Temmuz 2022'de çıkan bir çatışmada ağır yaralanan FARC'ın eski liderlerinden Ivan Marquez'in hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütünün eski liderlerinden Ivan Marquez'in Venezuela'da hayatını kaybettiği iddia edildi. Kolombiya basınında çıkan haberlere göre, Temmuz 2022'de Venezuela'da yaşanan bir çatışmada ağır yaralanan ve gerçek ismi Luciano Marin Arango olan Ivan Marquez, hayatını kaybetti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, devlet ile yürütülen barış müzakerelerinde masadan kalkan ve yeniden silahlanma çağrısında bulunan Marquez, halihazırda 'Segunda Marquetalia' isimli silahlı grubunun lideri olarak kabul ediliyordu. Hükümetten konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklamanın yapılmazken, Kolombiya Temsilciler Meclisi Üyesi Katherine Miranda, Twitter'daki paylaşımında, Marquez'in öldüğünü belirterek, "Barış sürecine ihanet etmeseydi bu trajik sonu görmeyecekti" diye yazdı. 

TEMMUZ 2022'DE ÇATIŞMADA AĞIR YARALANDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Uzun süredir Venezuela-Kolombiya sınırında faaliyet gösteren Marquez ve grubunun binden fazla üyesinin olduğu tahmin ediliyor. Marquez'in uyuşturucu kaçakçılığının kontrolünü sağlamak amacıyla uzun süredir Kolombiya-Venezuela sınırında diğer silahlı gruplarla mücadele ettiği iddia ediliyor. Kolombiya'nın El Tiempo gazetesinin haberinde, Marquez'in 2 Temmuz 2022'de Venezuela'da bir çatışmada ağır yaralandığı ileri sürülmüştü.

FARC'ın önemli isimlerinden asıl adı Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan 53 yaşındaki Jesus Santrich de 17 Mayıs 2021'de Kolombiya ordusu tarafından düzenlenen bir pusuda hayatını kaybetmişti. Aynı şekilde FARC'ın önemli komutanlarından Gentil Duarte'nin de 25 Mayıs 2022'de Venezuela'da çatışmada öldürüldüğü bildirilmişti.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE ANA MÜZAKERECİLERDEN BİRİYDİ

Caqueta yönetim merkezine bağlı Florencia kentinde, 16 Haziran 1954'te doğan Marquez, 40 yıldan fazla FARC saflarında silahlı mücadelede yer almıştı. Marquez, Havana'da Kolombiya hükümetiyle yürütülen barış görüşmelerinde ise ana müzakerecilerden biri olmuştu. Kasım 2016'da hükümet ile barış anlaşması imzalayan FARC'ın eski komutanlarından 68 yaşındaki Marquez, 29 Ağustos 2019'da yeniden silahlı mücadeleye dönülmesi çağrısına katılmıştı. (DIŞ HABERLER)