İddia: Erdoğan Katar'da Muhammed bin Selman'la da görüşmek istedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Katar ziyaretinde Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşmek istediği öne sürüldü. İki yetkiliye dayandırılan iddiaya göre, 'programlar uyuşmadı'.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki günlük Katar ziyareti sırasında, eş zamanlı olarak bölge turuna çıkan ve çarşamba günü Doha'yı ziyaret etmesi beklenen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la (MbS) görüşmek istediği öne sürüldü. İddiaya göre görüşme, iki liderin 'programlarının uyuşmaması' nedeniyle ayarlanamadı.

Ankara ile Riyad'ın ilişkileri, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülmesi sonrası kopmuştu. Erdoğan cinayetten 'üst düzey' Suudi yetkilileri sorumlu tutmuş, bununla birlikte MbS'nin adını anmamıştı. CIA'in raporunda cinayetin arkasında veliaht prensin olduğu belirtilirken, Türkiye'den yükselen tepkinin ardından Suudi Arabistan'da Türk mallarına gayrıresmi bir boykot başlatılmıştı. Bununla birlikte, iki ülkenin son dönemde ilişkileri düzeltmek istediği yönünde sinyaller geliyordu.

TÜRK YETKİLİ: GÖRÜŞME İÇİN İSTİŞARELER YAPILDI

Erdoğan'ın Katar'da MbS ile görüşmek istediği iddiası ise biri Türk, biri bir Körfez ülkesinden olmak üzere, Reuters ajansına konuşan iki yetkiliye dayandırıldı. Yetkililer, Erdoğan'ın onlarca anlaşma imzalamak üzere gittiği Katar'da aynı zamanda Suudi veliaht prensiyle de görüşmek istediğini söyledi. Kaynaklar, Katar'da iki lider arasında bir görüşme ayarlamak için istişareler yapıldığını belirtti.

'ÇOK SAYIDA İŞBİRLİĞİ FIRSATI VAR'

Türk yetkili, "Programları uyuşmadı... Dolayısıyla bu hafta kapsamlı bir görüşme yapılacak gibi görünmüyor" diyerek, "Fakat Bu görüşmenin yakın bir tarihte, programlar uyuştuğu zaman gerçekleşmesi mümkün" ifadelerini kullandı. Yetkili, bölgesel sorunlar çözüldükçe ortaya 'çok sayıda işbirliği fırsatının çıkacağı' görüşünü paylaştı.

Reuters, iddiayı Suudi hükümetine sorduklarını ama henüz yanıt alamadıklarını da belirtti.

KATARLI BAKAN 'TESADÜF' DEMİŞTİ

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Abdulrahman El Sani ise dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında gelen bir soru üzerine, Muhammed bin Selman ile Erdoğan'ın ziyaretinin zamanlamasının bir 'tesadüf' olduğunu söylemişti.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, beş günlük Körfez turu kapsamında çarşamba günü (yarın) Doha'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

SURİYE-İRAN-BAE HATTINDA DA TEMASLAR YOĞUN

Öte yandan, Erdoğan ve Selman'ın ziyaretleri, Suriye-İran-BAE hattında da temasların yoğunlaştığı bir döneme de denk geliyor. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad dün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed al Nahyan'la eş zamanlı olarak İran'ın başkenti Tahran'daydı. Mikdad, İranlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısında da, iç savaşın yaklaşık 10 yıl önce başlamasından bu yana Şam'ı ziyaret eden ilk üst düzey yetkili olarak BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan'ı övmüştü. (DIŞ HABERLER)