İddia: Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Çalışkan terfi, atama ve emeklilik kararlarına şerh koydu

Gazeteci Tolga Şardan: Emniyet Genel müdür yardımcısı Mustafa Çalışkan, atama ve emeklilik kararlarına şerh koydu. Genel Müdür Aktaş toplantı dışına davet etti, Çalışkan reddetti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Üst rütbeye terfi edecek ve emekli edilecek polis amir - müdürlerinin dosyalarının görüşüldüğü Emniyet Yüksek Değerlendirme Kurulu'nda kriz çıktığı iddia edildi.

Gazeteci Tolga Şardan'ın T24'te yayımlanan yazısına göre Kurul, önce mevzuat gereği geçen mayısta toplandı. Ancak İçişleri Bakanı Soylu'nun "bizzat yaşadığı süreç" nedeniyle karar alamadan dağıldı. Ardından da Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın talimatıyla 9 Haziran günü bir kez daha bir araya geldi.

Şardan, "Emniyet tarihinde pek görülmeyen süreç yaşandı" sözleriyle tarif ettiği krizi yazısında şöyle anlattı: 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş

'AKTAŞ TOPLANTI DIŞINA DAVET ETTİ, ÇALIŞKANI REDDETTİ'

"Kurulun çalışmaları sırasında bir üst rütbeye terfi edecek polis amir ve müdürlerinin yanı sıra emekli edilecek amir ve müdürlerin dosyaları tek tek görüşüldü.

Aldığım bilgiye göre, işte tam da bu sırada kurul üyesi olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan, söz alarak terfi ve emeklilikleri gerçekleşecek personelin hangi liyakat ve kriterlere göre belirlendiği yönünde değerlendirme yaptı.

Çalışkan'ın sert biçimde yaptığı kısa değerlendirme sonrasında toplantı salonu buz kesti. Kurul üyesi on altı üst düzey polis müdüründen sadece Çalışkan'ın değerlendirmesinin ardından Genel Müdür Aktaş, Çalışkan'ı toplantı dışına davet etti.

Ancak Çalışkan bu teklifi kabul etmedi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan

'DÖRT SAYFALIK RESMİ ŞERH YAZISI YAZDI' 

Çalışkan, Aktaş ve diğer kurul üyelerine hitaben alınan kararların objektif olmadığını belirtirken, kararlara imza atmayacağını ama toplantıyı takip edeceğini bildirdi.

Devam eden kurul çalışmaları sonrasında alınan terfi, atama ve emeklilik kararları İçişleri Bakanı Soylu'nun onayına sunulmak amacıyla Personel Dairesi Başkanlığı'nca kurul üyelerinin imzasına açıldı.

Listelerin imzalanması sırasında toplantı sırasında tepkisini ortaya koyan Çalışkan, kurul kararlarına imza atmayıp şerh koydu. Çalışkan, şerhinin gerekçesini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hitaben dört sayfalık resmi yazıyla bildirdi. Çalışkan, bizzat kaleme aldığı şerh yazısında toplantıda yaptığı değerlendirmeyi yineledi. Alınan kararların objektiflikten uzak olduğu ve hangi kriterlere göre yapıldığının anlaşılamadığı görüşüne yer verdi...

KURUL DOSYASINI GÖRÜŞMEDİĞİ MÜDÜRLERİ EMEKLİ ETTİ' 

...Yaptığım araştırmada, kurul çalışmalarında dosyaları görüşülmeyen bazı polis müdürlerinin emekli edildiği ortaya çıktı. Kurul çalışmaları sonrasında, sekreterya görevini yapan Personel Dairesi Başkanlığı'nda oluşturulan ve kurul üyelerinin imzasına açılması gereken "taslak listenin", kurul üyelerinin imzasından çıkmadan önce son değerlendirme için Bakan Soylu'ya sunulduğunu tespit ettim...

...Hatta öyle ki, kurulda dosyası görüşülmeyen polis amir ve müdürlerinde bazılarının, taslak çalışmanın asıl listeye döndürülmesi sırasında kurul üyelerinin bilgisi olmaksızın emeklilik kapsamına alındığını öğrendim..." (HABER MERKEZİ)