İddia: Doktor 'yalvar' dedi, tutuklu tedaviyi reddetti

Sincan Kampüs Hastanesi’ne muayene için götürülen tutuklu Sevinç Sönmez, kelepçenin açılmasını talep ettiği doktorun "yalvarma" talebini reddedince tedavi edilmedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsakların tedavi ve sağlık hakkına erişimle ilgili sorunlar devam ediyor. Revir doktorunun düzenli olarak cezaevinde bulunmaması nedeniyle tutukluların tedaviye ulaşması haftaları bulurken, hastane sevkleri “ring aracı gelmedi” ya da “yeterli sayıda asker  yok” gibi iddialarla geciktiriliyor. 

KELEPÇELİ MUAYENE DAYATMASI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Sincan Kampüs Hastanesi’ne 9 Ocak’ta götürülen tutuklulara kelepçeli muayene dayatıldı. Dahiliye bölümüne götürülen tutuklulardan Şükran Aydın, kapıda askerlerden kelepçenin açılmasını istedi. Kelepçenin çıkartılması üzerine içeriye giren Aydın’ı gören doktor, askerlere dönerek “Neden bana sormadan kelepçeyi açtınız?” diye sordu.

Aydın’ın muayene olmak için girdiğini ve kelepçenin açılması gerektiğini belirtmesi üzerine doktor, muayenenin başlayacağı zaman kelepçenin açılması gerektiğini savundu. Doktora tepki gösteren Aydın, “Odaya girdiğimde ve sizinle göz temasım gerçekleştiği an muayene başlamış demektir” diyerek aksi bir durumun tedavi hakkına engel olduğunu söyledi. 

DOKTORDAN ETİK DIŞI UYGULAMA

Aydın’ın ardından Sevinç Sönmez muayene için doktorun odasına götürüldü. Bu esnada kelepçenin açılmasını isteyen Sönmez’e, doktorun onayı dahilinde açılabileceği söylendi. Muayene olabilmesi için kelepçenin açılmasını talep eden Sönmez’e doktor, “Ne olur kelepçeyi açar mısınız diyeceksiniz” diyerek, kendisine yalvarmasını istedi. Bu uygulamanın insanlık dışı ve tedavi hakkına yönelik bir saldırı olduğunu dile getiren Sönmez, dayatmayı kabul etmediği için tedavi edilmeden cezaevine götürüldü.

Bir yıl önce zehirli tiroidin gözünde hasar oluşturması nedeniyle ameliyat olan tutuklu Rihan Kavak Özbek ise 6 ayda bir kontrol için hastaneye götürülüyor. 1 Şubat’ta kontrol için Etlik Şehir Hastanesi’ne götürülen Kavak Özbek’e kelepçeli muayene dayatıldı. Bu şekilde tedavi hakkını engellediğini söyleyen Kavak Özbek’e uygulamayı dayatan asker, daha önce kelepçeyi açan askeri kendisine ihbar etmesini istedi. Dayatmayı kabul etmeyeceğini aktaran Kavak Özbek’i hastanedeki nezarete götürmeden ringe götüren askerler, sabahtan akşama kadar tutukluyu havasız araçta bekletti.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler doktor muayene hasta