İddia: Çavuşoğlu elçi krizi sırasında 'Gitmek zorunda kalırım' dedi

10 elçiyle ilgili krizde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım" mesajını verdiği öne sürüldü. Çavuşoğlu, iddiayı yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İş insanı Osman Kavala'nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçiyle ilgili 'istenmeyen adam' krizinin arka planında Dışişleri'nde yaşananların ayrıntılarına dair yeni bir iddia ortaya atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kriz sırasında 'elçilerin sınırdışı edilmesi halinde kendisinin de bakanlıktan gitmek zorunda kalacağını' söylediği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise "Yapacak bir şey yok" yanıtı verdiği öne sürüldü. Çavuşoğlu ise iddiayı yalanladı.

'SINIRDIŞI TALEBİNE SICAK BAKMADI'

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Erdoğan'ın cumartesi günü yaptığı 'istenmeyen adam' açıklaması sırasında Güney Kore'de bulunan Çavuşoğlu, Erdoğan'la yüz yüze görüşmeyi ve büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi kararını kabine toplantısı sonrasına bırakmayı tercih etti. Erdoğan'ın talebine sıcak bakmayan Çavuşoğlu, Erdoğan'a "büyükelçiler 'istenmeyen kişi' ilan edilirse, ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım" mesajını iletti. Ancak Erdoğan'ın bu mesaja "Yapacak bir şey yok" yanıtı verdiği iddia edildi.

ÇAVUŞOĞLU: TAMAMEN YANLIŞ

Çavuşoğlu ise gazeteci İbrahim Haskoloğlu'na yaptığı açıklamayla haberi yalanladı. Haskoloğlu, şu paylaşımı yaptı: "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na medya kuruluşlarında yer alan: “Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Büyükelçiler 'istenmeyen kişi' ilan edilirse, ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım." dediği iddialarını sordum. Kendisi bu haberlerin tamamen yanlış olduğunu söyledi."

FAHRETTİN ALTUN'DAN TEPKİ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da DW Türkçe'yi eleştirerek,  Dışişleri Bakanımız bu sözde haberi dün gece yalanladı. Buna rağmen bu yalanda ısrar ediyorsunuz. Amacınız, habercilik yapmak olsa bu sözde haberi geri çeker ve özür dilerdiniz. Sadece “yalan haber” yapmıyor, Türkiye-Almanya ilişkilerini de zehirliyorsunuz" paylaşımını yaptı.

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında iki gün süren belirsizlik, dün büyükelçilerin bulundukları ülkelerin iç işlerine 'karışmadıklarını teyit etmeleri' sonrasında yatışmıştı. Bu açıklamanın Erdoğan tarafından 'olumlu' karşılandığı belirtilse de, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Osman Kavala ile ilgili ilk açıklamalarının zaten bu ilkeyi ihlal etmediğini ve Erdoğan'ın sözlerini 'not ettiklerini' söylemişti. (DW Türkçe)