İddia: BM'den Putin'e tahıl koridoruna karşılık SWIFT teklifi

Reuters'ın aktardığına göre BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya Devlet Başkanı Putin'e tahıl anlaşmasının süresini uzatması karşılığında 'SWIFT' tekli etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli Reuters ajansına konuşan kaynaklar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın süresini uzatması karşılığında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e SWIFT teklif ettiğini ileri sürdü. Habere göre Guterres, Putin’e Rusya’nın tarım bankasının uluslararası ödeme mesajlaşma sistemi SWIFT’e erişiminin sağlanması karşılığında 17 Temmuz'da dolacak anlaşma süresini uzatması teklifinde bulundu.

LAVROV: YENİ BİR ÖNERİDEN HABERİM YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tahıl koridoru anlaşmasının devamı için Putin’in 'bazı önerileri olduğu' açıklamasına ilişkin konuştu. 'Herhangi bir yeni öneriden haberdar olmadığını' söyleyen Lavrov, "Türkiye tahıllarımızın işlenmesine yardımcı olmak ve gelişmekte olan ülkelere bağımsız olarak yardım etmemizi sağlayacak bir plana katılmakla ilgileniyordu" dedi.

Lavrov, genel olarak bakıldığında, bu önerilerin Putin ve Erdoğan'ın daha önce bizzat ele aldıkları önerilerden oluşabileceğini, gelişmekte olan muhtaç ülkelere başta buğday olmak üzere ayrıcalıklı tahıl sevkiyatını muhtelif anlaşmalardan bağımsız olarak gerçekleştirmeye hem Rusya'nın hem de Türkiye'nin hazır olmasıyla ilgili olabileceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)