İddia: Beşar Esad ABD’ye bir temsilci gönderdi

Rus bir diplomatik kaynak, Beşar Esad’ın iki ülke ilişkilerin onarılması çabaları çerçevesinde ABD’ye bir temsilci gönderdiğini ileri sürdü

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır haber ajansı MENA’nın duyurduğuna göre, Rus bir diplomatik kaynak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ABD ile ilişkilerin onarılması çabalarıyla Washington’a bir temsil gönderdiğini iddia etti.

Habere göre, Rus dışişleri danışmanlarından Rami el Şair, Suriye televizyonuna açıklamasında, Esad’ın Şam yönetimiyle Washington arasında yeniden işbirliği sağlanmasını görüşmek üzere ABD’ye temsilci gönderdiğini söyledi.

El Şair; Şam’ın, Washington’ın Suriye’de Esad yönetimini kabul ettiği sürece “Orta Doğu ile ilgili bütün konularda” ABD ile birlikte çalışmaya ve koordinasyon içinde olmaya hazır olduğunu ileri sürdü.

Şam’ın önde gelen müttefiki Rusya ile en son Dera’daki çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan ayrılıkları nedeniyle ABD ile yakınlaşma adımı attığını ileri süren El Şair, Suriye’nin güneyindeki Dera’da rejim güçleriyle muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle Şam ve Moskova arasında sorun yaşandığını iddia etti. El Şair, Rusya’nın Dera’daki çatışmaların sonlandırılmasını istediğini, Şam yönetiminin ise bölgedeki muhalif güçler tamamen bastırılıncaya kadar çatışmaları sürdürmekten yana olduğunu söyledi.

ABD ile olası bir anlaşmanın Şam yönetimi için “hayat öpücüğü” olacağı ifadesini kullanan El Şair, Esad yönetiminin Rusya’yı dışlayarak ABD’ye Suriye konusunda söz hakkı vermeye hazırlandığını iddia etti.  

El Şair, Şam yönetiminin Dera’nın İsrail’e coğrafi yakınlığının ve çatışmaların sürmesinin savaşın genişlemesine ve daha karmaşık sonuçlara yol açabileceğinin farkında olduğunu belirtti. Rami El Şair, bu yüzden de Esad’ın İsrail ve müttefiki ABD ile koordineli çalışmaya hazırlandığını kaydetti. (AjansBizim)