İddia: 1,5 milyon rüşvet alan hakim cinayet sanığını serbest bıraktı
Hatay’da savcıya rüşvet teklif ettiği iddia edilen hakimin, bir cinayet davasında da katili tahliye ettiği ortaya çıktı. Hakimin 1,5 milyon TL rüşvet aldığı iddia edilirken katil kayıplara karıştı.
DUVAR - Hatay’da savcıya rüşvet teklif ettiği iddia edilen hakim Mehmet Mustafa Ş.’nin, bir cinayet davasının 2’nci celsesinde katili tahliye ettiği iddia edildi. Hakimin bu tahliye için 1,5 milyon TL rüşvet aldığı iddia edilirken katil kayıplara karıştı. Heyetteki iki üye hakim ise dosyalara bakmadan karara imza attıklarını itiraf etti.
Timur Soykan olayı Birgün'deki köşesine taşıdı. Soykan, Hatay Adliyesi’nde hakim Mehmet Mustafa Ş.’nin kritik bir cinayet davasında tartışmalı bir tahliye kararı verdiğini öne sürdü. Soykan, bu hakimin daha önce de 'change' işi yapan bir çeteye ait TIR’ların iadesi için bir savcıya rüşvet teklif ettiği iddiasıyla gündeme geldiğini belirtti.
Timur Soykan, 26 Mart 2021’de Hatay Kırıkhan’da meydana gelen cinayet olayında, sanık Veysel Karakoç’un beş el ateş ederek Mustafa Zambak’ı öldürdüğünü, delillerin ve güvenlik kamera kayıtlarının cinayeti net şekilde ortaya koyduğunu ancak buna rağmen, Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 20 Ekim 2021’deki ikinci duruşmada sanığı oybirliğiyle tahliye ettiğini belirtti. Mahkeme başkanı olarak görev yapan hakim Mehmet Mustafa Ş.’nin, bu tahliye kararını vermekle suçlandığını dile getirdi.
'APARTMAN VE HAYVAN SATARAK RÜŞVET PARASINI TOPLADILAR'
Soykan, öldürülen Mustafa Zambak’ın ailesi ve avukatlarının da iddialarına köşesinde yer vererek, sanığın yakınlarının bir apartman ve çok sayıda hayvan satarak topladığı 1,5 milyon TL’yi rüşvet olarak verdikleri iddiasını da gündeme taşıdı. Apartman satış işlemleri sırasında, tapu müdürlüğünün sorduğu yazıya hakimin 18 dakika içinde cevap vererek sanığın hala tutuklu olduğunu bildirdiğini ve bu detayın da soruşturmada dikkat çektiğini belirtti.
DİĞER HAKİMLER İTİRAF ETTİ: DOSYALARI EVE GÖTÜRÜP BİZDEN SAKLARDI
Yazıda ayrıca, karara imza atan diğer iki üye hakimin ifadelerine de yer verildi. Timur Soykan, bu hakimlerin soruşturma sırasında, dosyayı incelemeden kararlara onay verdiklerini itiraf ettiklerini yazdı. Üyelerin, “Başkan dosyaları eve götürüp bizden saklardı” ve “Tahliye kararında şaşırdık ancak sesimizi çıkaramadık” şeklinde beyanda bulunduklarını aktardı. Ayrıca, geçici görevle duruşmalara giren diğer hâkimlerin de tutuklama yönündeki başvuruları reddetmeye devam ettiğini söyledi.
DOSYA YARGITAY'A GÖNDERİLMİŞ
Soykan, savcıların ve diğer adliye personelinin de bu karara şaşırdıklarını, rüşvet söylentilerinin ilçede hızla yayıldığını ve adliyenin itibarının zedelendiğini belirtti. Bunun üzerine başlatılan soruşturmanın, katili tahliye ettiği iddia edilen hâkimin yanı sıra diğer ilgililerle ilgili de yürütüldüğünü, dosyanın Yargıtay’a gönderildiğini dile getirdi.
Cinayet sanığı Veysel Karakoç’un 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldığı, ancak tahliyenin ardından uzun süre saklandığı için yakalanamadığı ifade edildi. Ailenin ısrarlı ihbarları sonucunda başka bir ilçenin emniyetinin yaptığı operasyonla yakalandığını, sanığın yargılamasının ise devam ettiğini belirtti.
(ALINTI)