İdari yargıdan Barış Akademisyeni'ne ihlal kararı: Devam eden davalara emsal olabilir

Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, OHAL Komisyonu tarafından başvurusu reddedilen Barış Akademisyeni Prof. Dr. Özdemir Aktan’ı haklı buldu. Karar kesinleştiği takdirde Aktan’ın hakları iade edilecek.

Prof. Dr. Özdemir Aktan (medyascope.tv'den alınmıştır)
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – OHAL döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilenlerin hukuk mücadeleleri devam ediyor. Binlerce başvuruyu reddeden Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun ihraç kararlarının ardından KHK’liler idare mahkemelerine başvurarak işlerine geri dönmeyi talep etti. Bu süreçte bazı KHK’liler Komisyon’un ret kararına karşın yargı kararıyla işlerine geri döndü.

OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle ihraç edilen "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan Barış İçin Akademisyenler’in birçoğu da OHAL Komisyonu’nun ret kararının ardından idare mahkemelerine itiraz etti. Birçok idare mahkemesi bu başvuruları da reddederken bir ilk yaşandı. Ankara 21’inci İdare Mahkemesi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi iken ihraç edilen Prof. Dr. Özdemir Aktan’a ilişkin davada Aktan’ı haklı buldu ve komisyonun kararını reddetti.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ İLE İLTİSAK VEYA İRTİBATLI OLDUĞUNA KANAAT GETİRİLMESİNİ SAĞLAYACAK BELGE YOK’

Barış Akademisyenleri’nin haklarında açılan davalardan beraat ettiği, Anayasa Mahkemesi’nce ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair karar verildiği, savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği belirtilerek açılan davada karar veren Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, Prof. Dr. Aktan’ın ihraç edilmesine "gerekçe" olarak sunulan "terör örgütü ile iltisak veya irtibatlı" olduğuna dönük bilgi ve belgeye rastlanmadığını belirtti.

İdare mahkemesi kararının gerekçe kısmında, “Davacı, PKK/KCK silahlı terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğu belirtilerek kamu görevinden çıkarılmış ise de, davacı hakkında PKK/KCK terör örgütüyle irtibatlı veya iltisaklı olduğu yönünde açık veya gizli kaynaktan herhangi bir istihbari bilginin, tanık ifadesinin, ihbar veya şikayetin bulunduğuna dair bir bilgiye rastlanılmadığı, dolayısıyla bakılan davada davacının PKK/KCK terör örgütü ile iltisak veya irtibatlı olduğuna kanaat getirilmesini sağlayacak herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığı görülmüştür” denildi.

OHAL Komisyonu’nun kararında hukuka uyarlık görülmediğini belirten mahkeme, Aktan’a yoksun kaldığı özlük ve parasal haklarının hak ediş tarihinden itibaren dönemsel olarak işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebinin de kabulünün gerektiğini vurguladı.

‘İYİ KARARLARIN HABERCİSİ OLMASINI UMUYORUZ’

Ankara 21’inci İdare Mahkemesi’nin kararına karşı idare konumunda olan Marmara Üniversitesi 30 gün içerisinde karara itiraz edebilecek. Bu itiraz Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde kabul edilmezse Barış Akademisyeni Aktan’ın iadesinin önü açılacak.

Kararı değerlendiren Prof. Dr. Aktan’ın Avukatı Meriç Eyüboğlu, Barış Akademisyenleri’ne dair başka idare mahkemelerinin ret kararı verdiğini, müvekkilinin dosyasıyla ilk kez bir Barış Akademisyeni’ne ilişkin olumlu karar verildiğini söyledi. Müvekkili Eyüboğlu’nun kararının kesinleştiği  takdirde diğer idare mahkemelerinde yargılamaları devam eden davalarda emsal olabileceğini ifade eden Avukat Eyüboğlu, "Karar kesinleştiği takdirde Prof. Dr. Aktan’ın hakları iade edilecek" dedi ve şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 20’nci, 24’üncü ve 25’inci İdare Mahkemeleri kararını açıkladı ve her üç mahkeme de bütün imzacı başvurucularına ret kararı verdi. Ankara 21’inci İdare Mahkemesi ise ilk kez olumlu karar verdi. Bunun dışında da başka bir karar vermedi. Başka kararlarında nasıl bir yola girecek bunu da bilmiyoruz. Kararın herkesin lehine sonuçlanacak bir sürece yol açıp açmayacağına emin değiliz. Temkinliyiz. Ama iyi kararların bir habercisi olmasını hepimiz umuyoruz.“