İçki yasağına AK Parti'den iki gerekçe

17 günlük 'tam kapanma'da uygulanacak alkollü içki satış yasağına tepkiler AK Parti’de şaşkınlıkla karşılandı. Yasağın daha önceki kapanmalarla aynı olduğu savunulurken iki gerekçe ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – 2.5 haftalık 'tam kapanma' sürecinde alkol satışı da 'yasak' olacak. Karara “Yaşam tarzına müdahale” eleştirisi getirilirken hukukçular da söz konusu kısıtlamanın yasal dayanağının olmadığına dikkat çekiyor. Daha önceki kapanma süreçlerinde aynı uygulamanın yapıldığına vurgu yapılan AK Parti’ye göre ise yasak değil yasağa gösterilen tepki şaşırtıcı.

Alkollü içki satışına ilk yasak, salgının ikinci dalgasının yaşandığı Aralık 2020’de getirildi. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında uygulanan alkollü içki satış yasağına gerekçe olarak tekel bayilerinin kapalı olması ve bu durumun "haksız rekabete yol açması" olarak gösterildi. Böylece hafta sonu açık olan marketlerde de içki satışına izin verilmedi. Birçok markette içki reyonlarının önü kasalarla kapatıldı ya da satış yasağını gösteren şeritler çekildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu o dönem yasakla ilgili sorular üzerine dünyada benzer uygulamalar olduğunu anlattı. İçkinin sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Bakan Soylu yasağı “Korona virüsü önlemleri kapsamında Batı’da bütün ülkeler içki satışına kısıtlamalar getiriyor. Kaldı ki Dünya Sağlık Örgütü’nün salgınla mücadeleye içkinin olumsuz etkisi üzerine uyarısı ve tavsiyesi var. Bilimsel bakışla da uyumlu bizim kararımız” sözleriyle savundu.

BAKAN SOYLU: HAFTA SONU KISITLAMASINDAN FARKI YOK

17 günlük kapanma sürecinde de uygulanacağı açıklanan yasakla ilgili Bakan Soylu aynı savunmayı sürdürdü. NTV’de katılığı programda yasakla ilgili soru üzerine Bakan Soylu, “Geçen kısıtlamada da bu tartışmayı yaptık. Bütün kısıtlamalarda ne varsa aynı. Kural aynı, sadece süre uzadı. Cumartesi-pazar kısıtlamasından hiçbir farkı yok. İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da birçok örnekleri var” dedi. 

ALKOL YASAĞINA İKİ GEREKÇE

Kapanma sürecinde alkollü içki satış yasağı AK Parti’de de “Malumun ilamı” olarak değerlendirildi. Salgın dolayısıyla daha önce alınan kapanma kararlarında da alkol satışının yasak olduğuna dikkat çekilirken, “Aynı uygulama devam ederken bu tartışma neden yaşanıyor” diye soruldu.

"Dünyanın birçok ülkesinde salgına karşı alınan tedbirler kapsamında benzer uygulamalar olduğu" savunulurken AK Partili bir yetkili yasakla ilgili iki gerekçeye dikkat çekti. İçki satış yasağına ilk gerekçe alkol nedeniyle sosyalleşmenin artışı ve bu nedenle "sosyal mesafenin azalması" olarak açıklanırken ikinci gerekçe olarak ise kısıtlama kararları dolayısıyla evde kapalı kalmak zorunda olan insanların alkolden dolayı şiddete yönelme riskini gösterildi.

AK Partili bir yönetici “Asıl tartışılması gereken neredeyse 1 yıldır devam eden uygulama neden bugün getirilmiş gibi konuşuluyor. Asıl şaşırtıcı, tuhaf olan bu değil mi?” diye sorarken dünyadaki uygulama örneklerinin yanı sıra Bilim Kurulu’nun da bu yönde önerisi olduğu ileri sürüldü.