İçişleri: Yanlış bilgilendirmeye işlem yapılacak

İçişleri Bakanlığı alkol satış yasağının kalktığı haberlerinin ardından 'yanlış bilgilendirmeye işlem yapılacak' açıklaması yaptı. Bakan Soylu, Kütahya Valiliği'nin yasak açıklamasını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı korona virüsü tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada tam kapanma döneminde yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı duyuruldu. Açıklamada 'içki satışı' ifadesinin yer almaması da dikkat çekti.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bugün kişisel Twitter hesabında, "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" paylaşımında bulundu. Bu paylaşımın ardından İçişleri Bakanlığı "yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağını" duyurdu. Açıklamada, "Kısıtlamalar ile ilgili açıklamalarımız, resmi olarak Bakanlığımızca; İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararları, Valilikler tarafından ilgili kurumlarla ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 

Bunun dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir. Milletimizin büyük fedakarlık gösterdiği Tam Kapanma Döneminde, yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı da kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

SOYLU, KÜTAHYA VALİLİĞİ'NİN YASAK KARARINI RT YAPTI

Bu açıklamaya kaşın yasak tartışması sürerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kütahya Valiliği'nin alkol satışına ilişkin resmî açıklamasını sosyal medya hesabından 'retweet'ledi. Valilik açıklamasında marketlerdeki alkol satışının 81 ilde olduğu gibi Kütahya'da yasak olduğu, tekel bayilerinin faaliyetlerinin de tam kapanma süresince sınırlandırıldığı belirtiliyor. 

Valilikten yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ilimizde marketlerde alkol satışına izin verildiği yönünde maksatlı haberler yer almaktadır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Kamuoyunun malumu olduğu üzere 17 Mayıs tarihine dek sürecek olan sokağa çıkma kısıtlaması 29 Nisan Perşembe saat 19.00 itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda İl Hıfzısıhha Kurulu’nun 08.12.2020 tarihinde almış olduğu karar uyarınca bu tarihten itibaren kısıtlama günlerden marketlerde alkol satışı kısıtlaması tüm 81 ilde olduğu gibi ilimizde de uygulamaya devam etmektedir. Ayrıca yine haberde bahsedilen tekel büfelerinin faaliyetleri de İçişleri Bakanlığı tarafından belirtilen istisna kapsamında olmadığından yine 81 ilde olduğu gibi İl Hıfzıssıhha Kurulumuzun almış olduğu karar gereğince kısıtlama sürecince sınırlandırılmıştır. Belirtilen sınırlandırmalara aykırı hareket edenler hakkında umumi hıfzıssıhha kanunun ilgili maddelerince adli ve idari işlemler uygulanacak" denildi. 

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı kapanmanın kurallarını, yasakları ve kısıtlamalar ile açık olan yerleri yayınladığı genelge ile duyurdu. İçişleri Bakanlığı'nın söz konusu kararına göre hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri içinde açık tutulan bakkal, kuru yemişçi ve marketlerde alkol satışı yapılmıyordu. Buradan hareketle tam kapanma sürecinde de alkol satışının yasak olacağı Bakan Soylu tarafından açıklandı. Ancak 17 günlük süre ile ilgili kararlarda bu durum yazılı olarak belirtilmedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Genelge çok açık. İstisnada yer almıyor ve kapalı. Çok doğal olarak. Bu açıdan da herhangi bir muafiyet yok, soru işareti söz konusu değil. Bu fedakarlığa tekel büfelerimiz de katlanacaklar. Bu dönem içerisinde onlardan da bir fedakarlık bekliyoruz" sözleri dışında bir dayanağı bulunmayan yasakla ilgili esnaf örgütlerin üst üste 'satmaya devam edeceğiz' açıklamaları geldi. Dün akşam saat 19.00'da tam kapanma süreci başladı. Ancak bugün zincir marketlerde alkol satışı devam etti. Tartışmalar sürerken, son açıklama geldi. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş'dan geldi. Twitter hesabında "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" paylaşımında bulundu, Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada da satışa devam edeceklerini belirtti. (HABER MERKEZİ)