İçişleri bütçe görüşmelerinde '10 bin dolar alan siyasetçi' tartışması: Şantaj için mi kullanacaksınız?

CHP'li Mehmet Bekaroğlu ile TİP Milletvekili Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Soylu'dan, "10 bin doları alan siyasetçi"yi açıklamasını istedi. Bekaroğlu, "Şantaj için mi kullanacaksınız?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor. Muhalefetin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Sen önce Sedat Peker’in iddialarına yanıt ver” demesinin ardından Soylu'nun verdiği, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” yanıtı sert tartışmalara neden oldu. 

Komisyonda soru cevap bölümünde CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Soylu'nun bu açıklamasına ilişkin sorular yöneltti.

CHP'li Bekaroğlu, Bakan Soylu’ya; “Meşhur bir laf attınız, duruyor ortada. 10 bin dolar rüşvet alan, her ay 10 bin dolar… Kimdir sayın Bakan? Siyasetçi, dediniz. Bütün Adalet ve Kalkınma Partisi siyasetçileri, milletvekilleri zan altında. Nedir bu bilgiler, bu bilgileri bir yerde tutuyor musunuz? Şantaj için mi kullanacaksınız?” sorularını yöneltti.

BEKAROĞLU: ŞANTAJ İÇİN Mİ KULLANACAKSINIZ?

CHP Milletvekili İstanbul Mehmet Bekaroğlu, şunları söyledi:

“Meşhur bir laf attınız, duruyor ortada. 10 bin dolar rüşvet alan, her ay 10 bin dolar. Kimdir sayın Bakan? Siyasetçi, dediniz. Bütün Adalet ve Kalkınma Partisi siyasetçileri, milletvekilleri zan altında. Lütfen çıkıp söyleyin. Böyle bir şey olmaz, siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin İçişleri Bakanısınız. Ciddi, ağır başlı olmanız gerekiyor. Nedir bu bilgiler, bu bilgileri bir yerde tutuyor musunuz? Şantaj için mi kullanacaksınız?”

Soylu da “Dinleyecek misiniz? Burada konuşursunuz sonra çıkar gidersiniz” sorusunu sordu.

AHMET ŞIK, '10 BİN DOLAR ALAN METİN KÜLÜNK MÜ? DİYE SORDU

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Süleyman Soylu’ya, “Sedat Peker’in 10 bin dolar verdiği siyasetçi Metin Külünk müdür?” sorusu yöneltti. Şık, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle ayrıca şu soruları sordu:

-Talimatınızla Balat’da kalaşnikof silah dağıtıldığı iddiaları var. Partinizin iki yöneticisinin de adı geçiyor. Bu iddia doğru mu? Silahlar kime kimlerin talimatı ile dağıtıldı?

-Bir mafya liderinin koruma kararının uzatımına neden onay verdiniz? Koruma kararı çıkartıldığı ve uzatıldığı dönemlerde Peker adına yürütülen herhangi bir soruşturma var mıydı?

-9 Haziran 2020’de Kolombiya’dan Türkiye’ye gönderilmek üzere yakalanan yaklaşık 5 ton kokainle ilgili açılan bir soruşturma var mı? Kolombiya makamlarına verdiğiniz konteyner numaraları neden yanlıştır?

-15 Temmuz gecesi TRT binasında yanınızda bulunan Sadık Soylu’nun cep telefonuyla uyuşturucu ticareti ve organize suç örgütü faaliyetlerinden haklarında polis kaydı bulunan mafya mensupları Ayhan Boran Kaplan, İsmail Altınok ve Levent Çiçek ile görüştünüz mü? Polisin teknik takibinde olan bu kişilerle yaptığınız telefon konuşmasının kaydı Ankara Adliyesi’nin adli emanet bölümünde dururken neden herhangi bir soruşturma açılmamaktadır?

HATİMOĞULLLARI’NDAN, SOYLU’YA “İSTİFA EDECEK MİSİNİZ” SORUSU

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise şunları söyledi:

“Bir bakanın adı bu kadar uyuşturucu ve diğer işlerde geçiyorsa derhal istifa etmesi ve yargılanması gerekirdi. Bugünkü sunumda her zamankinden daha çok uyuşturucuya yer verilmiştir. Bu da bir savunma psikolojisidir. Bugün bu kadar suç batağına bulaşılmış… Ama ‘biz vatanı savunuyoruz’ savunusuyla nasıl bir araya getiriyorsunuz? Artık yeter; Türkiye kamuoyu size inanmıyor, 83 milyon yurttaşın kaderiyle oynanıyor. ‘Bakanı nasıl bilirdiniz’ diye soru gelirse ‘bakanın bu işlere bulaştığı iddiası var, yargı ise seyirci kalıyor’ diye ifade edilir. İstifa edecek misiniz?” (HABER MERKEZİ)