İçişleri Bakanlığı'nın operasyonlarına AK Parti nasıl bakıyor?

Hemen her gün farklı operasyonla güne başlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın çalışmalarına AK Parti'den tepkiler nasıl, Yerlikaya nereden güç alıyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı’nın hemen her gün düzenlediği operasyonlar hem AK Parti hem de muhalefet tarafından takip ediliyor.

Bakanlık son 6 ayda uyuşturucu, yasa dışı bahis, göçmen kaçakçılığı ve organize suçlar başta olmak üzere ulusal ve uluslararası çapta çok sayıda suç örgütüne yönelik operasyon gerçekleştirdi. Operasyon yapılan çeteler arasında Türkiye kamuoyunda uzun süredir adından söz ettiren yapılar, kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü liderleri de yer aldı.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk'ün haberine göre, operasyonlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bürokrasiye verdiği tam yetki ve merkezi talimatla başladı. İsminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir hükümet yetkilisi, operasyonlar konusunda MİT, MASAK, Maliye, Cumhurbaşkanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın sıkı temas halinde olduğunu söyledi.

'GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN GÖREVLERİMİZİ VAR'

OECD'nin kara para aklama ve terörizm finansmanına karşı tavsiyelerine “kısmen”  uyum sağladığı için gri listede bulunan Türkiye'nin gri listeden çıkma hedefi olduğunu söyleyen Hükümet yetkilisi, “Biz bir plan üzerinde çalışıyoruz. Bu plan doğrultusunda herkesin üzerine düşen görevler var” dedi.

UCU SİYASİLERE VARACAK MI?

Hükümet yetkilisi ayrıca ucunun siyasilere dokunup dokunmayacağı yönündeki tartışmalar için de bu konudaki amaçlarının, operasyonların “ucu nereye dokunacağı fark etmeksizin” devam etmesi olduğunu söyledi.

'HUKUKA UYGUN BİR TÜRKİYE'YE İHTİYAÇ VARDI'

Hükümet yetkilisi, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile karşılaştırıldığında Ali Yerlikaya ile başlayan bu üslup değişikliğinin, özünde bir normalleşme hedefi de taşıdığını söyledi, “Hukuka ve usule uygun bir işleyişe ve normalleşmiş bir Türkiye’ye ihtiyaç vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlıklar özelinde herkesin kendi işini yapmasını öngörerek bir düzenleme yaptı.”

OPERASYONLARLA MESAJ MI VERİLMEK İSTENİYOR?

14 Kasım’da 24 şüphelinin gözaltına alındığı Sarallar operasyonu ile MHP’ye gözdağı verilmek olduğu iddiaları hakkında, “Bu operasyonları herhangi birine mesaj olarak düşünmemek gerekir. Sarallar zaman zaman büyümüştür, zaman zaman devletin müdahalesi olmuştur ama çok eski, güçlü ve bilinen bir yapıdır. Çok somut yanlışları vardı, delillendirilince operasyon yapıldı” dedi.

MAHKEME KARARLARI UYGULANIYOR

İçişleri Bakanlığı'ndan ihraç edilen ancak sonrasında mahkemelerin “göreve iade” kararı verdiği çalışanlar, Soylu döneminde görevlerine iade edilmediğinin de hatırlatılması üzerine Hükümet yetkilisi, geçmişte uygulanmayan ve rafta bekletilen binlerce mahkeme kararının artık uygulandığını, uygulanmayan tek bir mahkeme kararı kalmadığını, şimdiye dek bakanlıkta bekletilen 3 bine yakın mahkeme kararı uygulandığını söyledi.

OPERASYONLAR PARTİ İÇİNDE NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

BBC Türkçe'ye konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Erdem, parti içinde bakanlığa ‘tam destek’ olduğunu söyledi. Haberde isminin yer almasını istemeyen bir AK Partili yetkili ise, İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen saldırıyı hatırlatarak, Bakan Yerlikaya’nın “açık hedefte” olduğunu söyledi. Milletvekili İsmail Erdem de çetelere ve mafyaya dönük operasyonların kimi tehditleri de beraberinde getirdiğini söyleyerek "Ateşi söndürmek için üzerine gittiğiniz zaman, bazen rüzgâr ateşi size yönlendirebilir. Böyle rüzgârlı havalarda, meydanlarda ateş yakmak tehlikelidir" dedi. (HABER MERKEZİ)