İçişleri Bakanlığı'na bombalı saldırı: 2 ölü

Meclis'in açılacağı gün İçişleri'ne bombalı saldırı düzenlendi. Yerlikaya iki şüpheliden birinin üzerindeki bombayı patlatarak, diğerinin ise çatışmada öldürüldüğünü söyledi. Saldırıyı PKK üstlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meclis'in 28'inci dönem 2'nci yasama yılının açılışı nedeniyle bugün düzenlenecek törenden saatler önce Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saat 09.30 sıralarında TBMM ve bakanlıkların bulunduğu İsmet İnönü Bulvarı'nda patlama ve silah sesleri duyuldu. İhbar üzerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi ile itfaiye ekipleri sevk edildi. Bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, yollar trafiğe kapatıldı. 

Patlamayla ilgili açıklama İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan geldi. İki kişinin bombalı eylem yapmak için İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına geldiğini belirten Yerlikaya, şüphelilerden birinin üzerindeki bombayı patlattığını, diğerinin ise çıkan çatışmada öldürüldüğünü belirtti. 2 polisin de yaralandığını ifade eden Yerlikaya'nın açıklaması şöyle: 

"Saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist bombalı saldırı eyleminde bulunmuştur. Teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir. Açılan ateş sırasında 2 Emniyet mensubumuz hafif biçimde yaralanmıştır. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum"

YERLİKAYA: HAYATİ TEHLİKELERİ BULUNMUYOR

Bakan Yerlikaya daha sonra yaptığı açıklamada ise yaralanan polislerin tedavilerinin devam ettiğini ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yerlikaya şu ifadelere yer verdi:

"İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde meydana gelen HAİN TERÖR SALDIRI GİRİŞİMİNDE yaralanan kahraman polislerimiz Alim Reis Demirel ve Erkan Karataş’ın tedavileri devam etmektedir. Çok şükür hayati tehlikeleri bulunmuyor. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum. TERÖRLE, ONLARIN İŞ BİRLİKÇİLERİYLE, ZEHİR TACİRLERİYLE, ÇETELERLE, ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR"

'SALDIRGANLAR ARACI GASP ETTİ' İDDİASI

Sabah gazetesinin haberine göre, iki kişinin saldırıyı gerçekleştirmek için kullandıkları 38 TP 962 plakalı hafif ticari aracı Kayseri'nin Develi İlçesi Çataloluk Köyüne bağlı Avlağa Mezrası'nda yaşan Veteriner Mikail Bozlağan'dan gasp ettikleri iddia edildi. Şüphelilerin yolunu kestikleri veterineri, başından vurarak öldürdükten sonra şarampole sürükleyerek bıraktıkları belirtildi.

MECLİS'TE KUŞ UÇURTULMUYOR

İçişleri Bakanlığı önündeki patlamanın ardından açılışa hazırlanan Meclis’teki güvenlik önlemleri de üst noktaya çıkarıldı. Meclis’e milletvekilleri dışında yaya girişleri durduruldu. Basın mensupları da Meclise alınmadı. Milletvekilleri önceden duyurdukları basin toplantılarını iptal etti.

Çankaya, Dikmen ve Ayranci’daki kapılardan güvenlik sağlandıktan sonra kontrollü girişlerin yapılması bekleniyor.

BASINA 'PATLAMA SELİ GELEBİLİR' UYARISI

İçişleri Bakanlığı'ndan basın mensuplarına geçilen bilgi notunda saldırganın üzerindeki bombanın üzerinden çıkartıldığı ve bombanın kontrollü olarak patlatılacağı bilgisi paylaşıldı. Notta, "Patlama sesi olabilir. Sizi yanıltmasın" denildi.   

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Saldırıdan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da bir açıklama yaptı. Başsavcılık'tan yapılan açıklamada "01.10.2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına, teröristler tarafından yapılan saldırı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Gerçekleştirilen saldırı olayına ilişkin olarak Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

RTÜK'TEN YAYIN YASAĞI KARARI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin: "Ankara’daki terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı verilmiştir. Yayıncılarımızın yasak kararına titizlikle uymaları önemlidir. Duyarlı basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum" açıklaması yaptı. 

FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ankara'daki saldırıya ilişkin, "Terörün Türkiye siyasetini dizayn etmesine asla müsaade etmeyecek, terörle mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Tüm benzeri süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de vatandaşlarımızın dezenformasyon faaliyetlerine karşı duyarlı olmalarını, resmi kaynaklardan yapılan bilgilendirmelere itibar etmelerini önemle rica ediyoruz. Medyamızın da konuya ilişkin haber faaliyetlerine sorumluluk bilinci içerisinde devam etmelerinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Terörün Türkiye siyasetini dizayn etmesine asla müsaade etmeyecek, terörle mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz."

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 13:30'da canlı bomba saldırısına ilişkin kameraların karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu. 

Yerlikaya, "Hafif ticari araçla gelen 2 terörist bombalı saldırı eyleminde bulunmuştur. Teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir" açıklamasını yaptı. Açılan ateş sırasında 2 emniyet mensubu hafif biçimde yaralandı. Bakan Yerlikaya, yaralı polisler Alim Reis Demirel ve Erkan Karataş’ın tedavilerinin devam ettiğini, hayati tehlikelerinin bulunmadığını açıkladı.

Saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alındığını hatırlatan Yerlikaya, "Sosyal medya hesaplarından görüntüleri paylaşanlarla ilgili gerekli soruşturmayı başlatmış bulunuyoruz. Sosyal medya hesabından görüntü paylaşanları uyarıyorum" ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik saldırı nedeniyle soruşturma başlattı.

Yapılan açıklamada, "01.10.2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına, teröristler tarafından yapılan saldırı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.

Gerçekleştirilen saldırı olayına ilişkin olarak Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. 

SALDIRIYI PKK ÜSTLENDİ

İlerleyen saatlerde saldırıyı PKK üstlendi. ANF üzerinden yapılan açıklamada saldırının HPG’ye bağlı “Ölümsüzler Taburu” adlı grup tarafından düzenlediği duyuruldu. Açıklamada saldırının “Rojhat Zilan” ve “Erdal Şahin” kod adlı üyeler tarafından düzenlendiği bilgisi verildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

Etiketler Ankara patlama