İçişleri Bakanı’na İstanbul depremi önlemleri soruldu

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, olası İstanbul Depremi ile ilgili önlemleri İçişleri Bakanı’na sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, İstanbul’un yakın bir gelecekte deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak depremle ilgili alınan önlemlere ilişkin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

‘YAPILARIN SADECE YÜZDE 1 BİLE YIKILSA 500 BİN İNSANIN HAYATI TEHLİKEYE GİRECEK’

Demir, Olası İstanbul depreminin yaratacağı riske şu ifadelerle dikkat çekti:

“Ülkemiz nüfusunun yüzde 25’nin yaşadığı İstanbul’da yapılan araştırmalara göre kentte bulunan yapıların sadece yüzde 1’inin yıkılması durumunda dahi 500 bin insanımızın hayatı tehlikeye girecek durumdadır. Hal böyle iken İstanbul’umuz da maalesef ki binaların yüzde 25’i riskli bu dilimin içindeki yüzde 25’in ise çok riskli durumda olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.”

‘OLASI DEPREM SONRASI İSTANBUL’A ULAŞIMA YÖNELİK TEDBİR ALINDI MI?’

Önergesinde olası bir deprem anında çıkacak yangınlara yönelik bir eylem planı olup olmadığını, yeni havalimanının depremle birlikte hasara uğraması halinde hava ulaşımının nasıl sağlanacağını, hastanelerin depreme dayanıklılığı ve zemin güçlendirmelerinin ne durumda olduğunu soran Demir, “Deprem sonrası İstanbul’a dışarıdan ve İstanbul içindeki ulaşıma yönelik tedbir alınmış mıdır, alınmış ise bunlar nelerdir?” sorusunu da yöneltti.

Demir’in Yerlikaya’ya yönelttiği diğer sorular şöyle sıralandı:

🔸Arama kurtarma çalışmaları konusunda yapılan bir hazırlık var mıdır?

🔸İstanbul depreminin olması halinde bölgede arama kurtarma çalışmalarında ekiplere yardımcı olacak arama kurtarma köpekleri var mıdır, var ise kaç tanedir?

🔸Deprem sonrası çıkacak kaotik durumlara yönelik asayişi sağlamak adına alınan tedbirler var mıdır var ise bunlar nelerdir?

‘DEPREM SONRASI SU TEMİNİ İÇİN HAZIRLIK VAR MI?’

🔸Deprem sonrası toplanma alanları yeterli midir, bu alanlar kaç kişilik alanlardır, kaç kişilik çadır ve kaç kişinin barınmasına imkan tanıyacaktır?

🔸Deprem sonrası özellikle içme ve temizlik amaçlı kullanılabilecek su ve diğer temel besin maddelerinin halka temini konusunda bir hazırlık var mıdır, var ise bunlar nelerdir? (DUVAR)